Vijesti iz kulture ponovno na Prvome programu HTV-a

Odlukom novoga programskog vodstva Hrvatske radiotelevizije Vijesti iz kulture od sutra se, nakon dvogodišnje stanke, ponovno emitiraju na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) poslije trećega Dnevnika. Emisiju će uređivati Zrinka Turalija Kurtak.

„Povratak naših Vijesti iz kulture s Četvrtoga programa na Prvi program Hrvatske televizije smatram vrlo važnim za javnu televiziju. Naime, jedna je od temeljnih zadaća javne televizije ne samo informirati nego i educirati gledatelje i cjelokupnu javnost. Kultura je važan dio svakoga društva te u Vijestima iz kulture uvijek nastojimo publiku upoznati s najvažnijim događanjima iz cijele Hrvatske. To ostvarujemo zahvaljujući sjajnoj suradnji s kolegama iz naših dopisništava te u suradnji s novinarima u zagrebačkoj redakciji, među kojima su Mira Marenić Toljan, Lina Kežić, Sanja Šegedin Miriovsky, Oka Ričko, Ljiljana Saucha, Inja Svetl, Jasna Coce, Maja Njirjak i Maroje Vučićević”, istaknula je urednica Zrinka Turalija Kurtak. Dodala je kako se Vijesti iz kulture emitiraju više od deset godina i u tom su razdoblju djelomično mijenjale koncept, termin emitiranja i program na kojemu se emitiraju, ali im je cilj uvijek ostao isti, a to je približiti kulturu širokoj publici.  

Zrinka Turalija Kurtak diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1993. godine. Od 1995. godine stalno je zaposlena u Redakciji za kulturu na Hrvatskoj televiziji. Radila na različitim kulturnim projektima, uređivala i vodila Vijesti iz kulture, izvješćivala o različitim kulturnih događajima te obrađivala brojne značajne teme iz područja kulture. U emisijama Radni ručak i Svakodnevica uređivala je i vodila kulturnu rubriku, s kolegom Draženom Ilinčićem vodila je specijalizirane emisije poput Noći muzeja te emisija u povodu otvaranja Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja krapinskih neandertalaca. U razdoblju od 2007. do 2010. godine bila je pomoćnica glavnoga urednika Redakcije za kulturu Hrvatske televizije.