Financijalac - HRT-ova financijska enciklopedija petkom

Već sedmi petak zaredom profesor matematike Toni Milun s malih nas ekrana uči kako u svakodnevnome životu primijeniti osnove financijske pismenosti.

Emisija Financijalac emitira se u okviru poslovnoga bloka Studija 4 na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) , a reprizira se još dvaput tijekom dana. Emisija je zamišljena kao enciklopedija ekonomskih pojmova koja na praktičan način  financijske pojmove približava širokoj publici.

Gospodarske su teme vrlo važne – o ekonomiji ovisi egzistencija, ali i osobni i poslovni financijski planovi mnogih građana Hrvatske. Nažalost, često je način na koji se u javnosti pojmovi objašnjavaju nejasan širokoj publici i teško je razumjeti što brojevi koji se pritom spominju znače u svakodnevnome životu. Zato je tu profesor Milun, koji na jedinstven i prepoznatljiv način objašnjava sve što građane muči. Dosad nam je objasnio što je euribor – kako se određuje i kako utječe na kamatne stope kredita, kako preračunati mjesečnu bruto u neto plaću, što je zatezna kamata i kako se računa, kakvih imamo vrsta životnih osiguranja, što je postotni račun.

Nažalost, u Hrvatskoj je malo financijski pismenih ljudi. Često se događaju nesporazumi jer ne znamo što potpisujemo. Stoga nastojim u ovoj emisiji našim građanima približiti osnove financijske pismenosti. Primjerice, svi uzimamo kredite i svi imamo određeni oblik štednje. Želim uputiti na bolju mogućnost uštede i upozoriti na što sve treba obratiti pažnju kad se ugovara štednja u štedionicama ili uzima kredit, naglašava profesor Milun.

Znanju, neposrednosti i šarmu Tonija Miluna teško je odoljeti, pa gledatelji Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) uz njega s lakoćom usvajaju znanja koja im pomažu da razumiju financijski svijet, ali i olakšavaju upravljanje kućnim proračunom.

Zbog ograničenoga vremena ne stignemo sve teme detaljno obraditi, no emisija je ionako namijenjena širemu gledateljstvu, pa se stoga držimo davanja općih i svima razumljivih informacija, ističe profesor Milun. Odjeci dosad emitiranih epizoda stvarno su pozitivni.

Gledatelji nude suradnju i zahvaljuju jer kažu da su nešto i naučili, a javljaju se i učenici i studenti koji bi mi željeli pomoći s nekim izračunima, naglašava profesor kojemu je ipak najveći izazov bio doći iz razreda pred kamere. Neprocjenjivo je iskustvo, naglašava, svoje znanje prenositi putem javnoga medija.