Sol života

24. srpnja na HRT – HTV 4 u 15:30

Sol je prirodni mineral i proizvod potreban za život čovjeka i stoke. Upotreba soli u suvremenom životu proširila se na razna područja u obrtu i industriji. Danas je teško zamisliti što je sve u prošlosti sol značila. Ona je bila dragocjen proizvod koji je određivao tržište kao što ga danas određuje potrošnja nafte.

Njezina proizvodnja bila je ograničena i nadgledala se, jer je gotovo svuda bila državni monopol. Taj monopol punio je državne proračune, ali i poticao krijumčarenje i trgovinu.

Promatrajući sol u odnosu spram geologije, kemije, mitologije, medicine, raznih vjerovanja i uvjerenja, dakle, promatrajući sol i "solne" kulture, koje su se razvile uz metalurgiju i rudnike soli, morske solane i trgovinu, tehnike rudarenja i načine iskorištavanja rudnika soli te razne oblike uporabe soli, ispričali smo pet slanih priča želeći približiti i naglasiti važnost te slane, ali u njezinu nedostatku i slatke tvari bez koje je život nezamisliv i nemoguć.

Dovoljno je samo naglasiti da je u ljudskom tijelu s masom od 70 kg 15 litara slanih tekućina. U svim pričama sudjeluju znanstvenici i stručnjaci s različitih područja.

Prva priča je Tvar omiljela bogovima, slijedi priča Putovi soli, S okusom moraU zemljinoj utrobiSol života .

Scenarist i urednik dokumentarne serije iz 2005. godine je Marijan Bušić, a redatelj Miljenko Bukovčan.