HRT-ov dokumentarni film Prodaja djece na festivalu u Rovinju

Na 8. međunarodnome festivalu etnografskoga filma ETNOFILm, koji će se od 28. do 30. travnja održati u Rovinju u organizaciji Etnografskoga muzeja Istre, prikazat će se, u okviru službene konkurencije za nagrade, HRT-ov dokumentarni film Prodaja djece.

Film je dosad već prikazan na pet međunarodnih festivala etnografskoga filma u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Makedoniji. Riječ je o djelu redatelja i suscenarista Ive Kuzmanića, snimatelja Dušana Vugrinca, montažera Damira Čučića te urednika i suscenarista Alekseja Pavlovskoga. Film je nastao na temelju istraživanja stručnih suradnika mr. sc. Miroslave Hadžihusejnović Valašek i entologinje Ane Krznarić.

Film govori o šokantnome običaju prodaje djece u sluge, koji je postojao u nekim dijelovima Hrvatske sve do prije pola stoljeća. Naime, u okolici je Ogulina i na Kordunu još do 60-ih godina 20. stoljeća postojao običaj prodaje djece u sluge. U Zagorju kod Ogulina i u Lađevcu na Kordunu postojalo je zborno mjesto na koje su na Jurjevo, 23. travnja, roditelji dovodili svoju djecu u dobi od 7 do 14 godina. Na isto su mjesto dolazile i zainteresirani gazde, koji su trebali sluge.

Razmjena se odvijala po načelu dogovora između roditelja i gazde koji je bio  usmen, a sklapao se na godinu dana, do sljedećega Jurjeva. Gazde bi potom platili roditeljima nešto u novcu ili u naravi (vrećom brašna i sl.), a djetetu su, koje bi uzeli za slugu, bili dužni osigurati jedno radno i jedno svečanije odijelo za cijelu godinu. Nakon postignutoga je dogovora gazda istoga trenutka odvodio dijete k sebi, u svoje selo. Sve je to za djecu bilo vrlo traumatično, no tada se smatralo da tako mora biti jer su obitelji bile velike, a životne prilike toga doba vrlo oskudne.

Na istome će festivalu u Rovinju, također u službenoj konkurenciji, biti prikazan i višestruko nagrađeni film Od zrna do slike autora Branka Ištvančića, rađen u koprodukciji s HRT-om. Na ovogodišnjemu rovinjskom festivalu bit će prikazano ukupno trideset filmova, od kojih šest iz Hrvatske.