Monsanto tvrdi: Ne tražimo 10.000 hektara o kojima je govorio premijer

Za koga je premijer Orešković tražio 10 tisuća hektara oranica u Slavoniji? Je li Hrvatska slobodna od GMO usjeva? Kako se dijeli državno poljoprivredno zemljište? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Marijana Petir (zastupnica u Europskom parlamentu - HSS), Tihomir Jakovina (bivši ministar poljoprivrede - SDP), Zoran Petrović (Monsanto), Zvonko Popović (proizvođač čipsa), Krunoslav Karalić (pomoćnik ministra poljoprivrede), Matija Brlošić (Hrvatska poljoprivredna komora).

Zoran Petrović iz Monsanta izjavio je da Orešković nije mislio na tu tvrtku kada je govorio da je jedan investitor zainteresiran za 10 000 hektara zemlje u Slavoniji. Na kontroverze koje prate Monsanto, Petrović je rekao da oni poštuju lokalne zakone, pa tako i Hrvatske gdje je jasno zabranjeno trgovati i sijati GMO sjemenom i dodao da to ne rade ni u Srbiji. U vezi glifosata, Petrović je istaknuo da nema informacija o njegovoj štetnosti, ali da je njegova prodaja poprilično pala u ovim zemljama jer su ga istisnuli herbicidi kineske proizvodnje.

Tihomir Jakovina rekao je da smo kao država stajalište o GMO-free zemlji zastupali cijelo vrijeme pregovora za ulazak u EU, a nada se da ćemo tako i nastaviti. No ističe da je nemoguće kontrolirati baš svako sjeme i da je moguće pronaći izolirane slučajeve, ako je netko protuzakonito posadio. Bivši ministar tvrdi kako prije uvođenja Informacijskog sustava za pregled i raspolaganje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nije bilo jasno s koliko zemljišta raspolažemo. “Imamo ga oko 350 000 hektara, i to uglavnom u Dalmaciji i Lici, dok se u Slavoniji mnogo toga obrađuje”, rekao je Jakovina.

“Radili smo mnogo da županije dobiju status da su bez GMO-a, a pozvali smo i zemlje iz okruženja da donesu slične odluke i dobili smo potpore europarlamentaraca iz tih zemalja”, istaknula je Marijana Petir. Osvrnula se i na slučaj glifosata, rasprostranjenog pesticida koji se veže uz GMO sjeme. “Multinacionalne kompanije pokušavaju opovrgnuti neke analize o kancerogenosti glifosata i zato u Europskom parlamentu nećemo prihvatiti da produžimo odobrenje za još 15 godina”, rekla je Petir.

Krunoslav Karalić u ime ministarstva odbio je povezanost Monsanta i neimenovane tvrtke koja je zatražila tolike hektare od premijera Oreškovića. “Precizno kontroliramo i uništavamo sjeme GMO koje utvrdimo”, osvrnuo se Karalić na to što Ministarstvo poljoprivrede poduzima. Ipak, minimalni tragovi u nekim proizvodima su dopušteni. “Prema našim podacima radi se o 600-700 tisuća hektara neobrađene zemlje, a ona se nalazi u Dalmaciji, ne Slavoniji”, odgovorio je na navode o milijunima hektara neobrađene zemlje koja navodno stoji u Hrvatskoj.

“Osamdeset posto proizvodnje je hrvatskog podrijetla, ostalo je izvoz iz Francuske. Iduće godine će to biti šezdeset posto zbog loše organizacije proizvodnje na domaćem zemljištu”, opisao je situaciju u branši proizvođač čipsa za velike trgovačke lance Zvonko Popović. “Veći je problem što ljudi, političari koji sjede u vijećima - ne žele poništiti natječaj koji je bio prije pet ili šest godina”, pojasnio je Popović jedan od glavnih problema s njegovom tvrtkom.

Matija Brlošić rekao je da državno-poljoprivredno zemljište koje je trebalo biti za obiteljska gospodarstva nije ‘obrađeno’ pravim ugovorima, dok su papiri i ugovori za velike tvrtke uredno riješeni.

Emisiju pogledajte ovdje: