300. emisija Eko zone

U srijedu, 13. travnja, emitirat će se 300. izdanje emisije Eko zona. Ove se godine ujedno navršava i deset godina emitiranja te ekološke emisije Hrvatske radiotelevizije posvećene temama o svim vidovima zaštite okoliša – od obnovljivih izvora energije, održivoga gospodarenja otpadom, ekološke poljoprivrede do ekološkoga potrošačkog ponašanja i prijedloga načina kako zdravije živjeti.

Emisiju je osmislio i pokrenuo Mladen Iličković, koji ju danas naizmjence vodi s kolegicom Silvijom Trnčević, a reporterski dio posla odrađuje Snježana Babić. Emisija počinje dvjema ili najviše trima dužim reportažama, nakon kojih slijedi pet manjih rubrika: zelene vijesti iz svijeta, vijesti o nevladinim ekološkim organizacijama, vijesti o pojedincima koji pridonose zaštiti okoliša, vijesti o skrivenim prirodnim vrijednostima i lokalitetima te na kraju vijesti iz Hrvatske. Emisija govori i o onome što svatko od nas može učiniti da Hrvatska ostane bogata prirodnim ljepotama te da postane država u kojoj se strogo osuđuje one koji dobit i bezakonje stavljaju ispred ljudskoga zdravlja i zaštite prirode poput kupovine ekoloških proizvoda, razdvajanja otpada, itd. S vremenom su, na prijedlog samih gledatelja, uvedeni i intervjui sa stručnjacima čiji je rad povezan s ekologijom, bilo da je riječ o strancima koji su došli u Hrvatsku na neko predavanje ili domaćim ekolozima.

Eko zona tijekom posljednjih je deset godina pokrenula i niz vrijednih akcija u okviru obrazovnoga kviza „Vate štedimo, obnovljive izvore unaprijedimo!“. Tako je u emisiji dosad podijeljeno 7000 štedljivih žarulja, mali vjetroagragat i solarni fotonaponski panel te više od 1000 komada različitoga obrazovnog gradiva i knjiga.

Emisiju Eko zona pokrenuo sam jer takve emisije nije bilo, a smatrao sam i danas mislim da je prijeko potrebna u hrvatskome medijskom prostoru. Nadam se da će moje kolegice, kolege, suradnike i mene osobno emisija nadživjeti, a o njezinoj uspješnosti govore i vrijedne nagrade. Naime, reportaže iz Eko zone dvaput su dobile godišnju nagradu Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša te međunarodnu zajedničku nagradu organizacije Renewable Energy and Energy Efficiency Partnership (REEP) i zaklade uglednoga časopisa Guardian za izvješćivanje o obnovljivim izvorima energije , ističe urednik emisije Eko zona Mladen Iličković.

U posljednje se vrijeme sve češće suočavamo s posljedicama klimatskih promjena te počinjemo usvajati europske direktive o pitkim i otpadnim vodama, gospodarenju otpadom, postizanju energijske neovisnosti uporabom obnovljivih izvora, osiguranju što čistije i zdravije ekološki proizvedene domaće hrane te će se stoga i emisija Eko zona ubuduće više baviti propitivanjem koliko smo kao građani spremni na promjene i koliko smo uopće uređena država, ističe Mladen Iličković.

Ekipa Eko zone većinu videosadržaja uskoro namjerava prebaciti na multimedijsku platformu HRTi kako bi bili još dostupniji mladima. Emisija traje 25 minuta i emitira se svake srijede prije podnevnoga Dnevnika na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1).