Četrdeset godina emisije Zašto tako Hrvatskoga radija

Već četrdeset godina generacije slušatelja odrastaju uz dokumentarnu emisiju Hrvatskoga radija (HRT – HR) Zašto tako urednice, autorice i voditeljice Višnje Biti. Na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) ponedjeljkom od 13.30 daje se prigoda djeci i mladima da otvoreno govore o svemu onom što ih zanima, izraze svoje poteškoće u školi i u obitelji, skrenu pozornost na društvene fenomene i ostvare svoja prava glasno izgovorenom riječi u medijima.

Možda nismo odgovorili na svih 1707 postavljenih pitanja zašto tako, ali su djeca i mladi dobili priliku o svojim problemima javno progovoriti i time ostvariti svoje pravo da se njihov glas čuje u medijima , naglasila je  Višnja Biti na današnjemu otvorenom snimanju emisije koje je održano u studiju Zvonimir Bajsić na Hrvatskoj radioteleviziji.

Radijska dokumentarna emisija Zašto tako već četiri desetljeća prati život djece i mladih te se snima u prostorima u kojima se oni kreću, u školi, kod kuće, u domu, u klubu, kafiću, na ulici. S obzirom na to da se već dugo emitira, postala je svojevrsnom kronologijom života mladih u Hrvatskoj. Prati njihove intimne, socijalne, psihološke i zdravstvene probleme, probleme odrastanja…

Tijekom 25 minuta emisija afirmira mlade s posebnim potrebama, bez obzira na to je li riječ o darovitima ili onima koji imaju poremećaje u ponašanju, kronične bolesti ili pak koje od tjelesnih ili psihičkih oštećenja. Velika se pozornost posvećuje obitelji, tomu kako se organizira život, rad i slobodno vrijeme, govori se o međusobnim odnosima članova obitelji, kako onima s više djece, tako i jednoroditeljskim obiteljima kojih je sve više.

Približno se 50 % emisija snima u obliku reportaže kojima se prikazuje život djece i mladih u školi, u malim mjestima, na otocima, u domovima za djecu koja nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb, u centrima za djecu i mlade, u učeničkim domovima, u domovima za preodgoj, u bolnicama, sportskim klubovima i udrugama koje se brinu o djeci i mladima. Drugu polovicu emisija čine reportaže („okrugli stolovi“) snimljene na različitim kongresima, stručnim skupovima, tribinama i radionicama u kojima stručnjaci različitoga profila (pedagozi, psiholozi, liječnici, socijalni djelatnici, sociolozi) govore o temama iz područja odgoja, obrazovanja i zdravlja mlade generacije. Kombiniranjem tih dvaju diskursa dobiva se cjelovita slika života djece i mladih u Hrvatskoj.

„Kao novinarka koja cijeli život razgovara s djecom i mladima zadovoljna sam što sam i osobno pridonijela da su se teme koje su bile na margini pomakle prema središtu pozornosti. Iako emisiju Zašto tako radim već četrdesetu godinu,  još se svaki tjedan radujem svakomu novom uratku“, istaknula je Višnja Biti.

Na današnjemu su prigodnome javnom snimanju obljetničarske emisije Zašto tako bili predstavnici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, pravobraniteljica za djecu, predstavnici ureda UNICEF-a za Hrvatsku, dječjih bolnica te brojnih udruga za djecu, mlade i obitelj s kojima je autorica emisije tijekom niza godina surađivala.  

Inače, emisija Zašto tako nije namijenjena samo djeci, nego i odraslima jer  govori o problemima i jednih i drugih sa željom da uče jedni od drugih, da se bolje slušaju i da na temelju iskustava drugih stvaraju svoje stavove. Zajednički su nazivnik svih emisija djeca i mladi te način njihova ostvarivanja vlastitih prava. Najčešće su teme kojima se Višnja Biti bavi problemi u školi, odnos učenika i nastavnika, problemi učenja, izvannastavne aktivnosti, medijski odgoj, zdravstveni odgoj, građanski odgoj, slobodno vrijeme djece i mladih te odnos djece i roditelja.