Papillon - kultna drama

18. listopada na HRT – HTV 2 u 20:05

Uhićen i optužen zbog ubojstva koje nije počinio, Francuz Henri Charierre zvan Leptir 1931. osuđen je na doživotnu kaznu teškog rada u kažnjeničkoj koloniji St. Laurent na Đavoljem otoku u Francuskoj Gvajani. Dok s ostalim osuđenicima plovi prema Đavoljem otoku, Leptir upozna Louisa Degaa, slavnog krivotvoritelja koji vjeruje da bi mu supruga i odvjetnik uskoro mogli ishoditi pomilovanje, te koji Leptira privoli da mu u zamjenu za novac bude zaštitnik.

Iako je za prvi pokušaj bijega upravitelj Barrott odredio kaznu od dvije godine samice, za drugi pet godina, a za teže prijestupe i giljotinu, Leptir u dogovoru s Degaom odluči pod svaku cijenu pobjeći s Đavoljeg otoka.

U američkioj drami PAPILLON iz 1973. godine glume Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Don Gordon, Anthony Zerbe, Robert Deman, Woodrow Parfrey, Bill Mumy, George Coulouris, Ratna Assan, William Smithers, Val Avery, Gregory Sierra.

Nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glazbe, te nominirana za Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu (Steve McQueen), svojedobno kultna drama cijenjenog redatelja Franklina J. Schaffnera (Planet majmuna, Nicholas i Alexandra, Momci iz Brazila), filmaša nagrađenog Oscarom za režiju remek-djela "Patton", slobodna je adaptacija autobiografskog romana Henrija Charierrea.

U scenarij su ga pretočili Lorenzo Semple Jr. (Tri kondorova dana, King Kong, Nikad ne reci nikad) i oskarovac Dalton Trumbo (Praznik u Rimu, Spartak, Usamljeni su hrabri). Schaffnerova režija siguran oslonac pronalazi u izvrsnim nastupima S. McQueena i dvostrukog oskarovca D. Hoffmana. Filmsku glazbu potpisuje višestruki oskarovac Alfred Newman (Orkanski visovi, Sve o Evi, Kralj i ja, Dnevnik Anne Frank), a fotografiju također oskarovac Fred J. Konekamp (Pakleni toranj, Uljezov let).