Na rubu znanosti: Magija i eksperimentalne znanosti

21./22. srpnja na HRT – HTV 3 u 0:05

Od 13.,14. i 15. stoljeća nadalje na mnogo načina postavljani su temelji svijetu kakvog danas poznajemo, racionalnom svijetu tehnologije i znanosti. No, u samim počecima stvari nisu bile jasno razdijeljene.

Pioniri eksperimentalne znanosti nalazili su se na širokoj neomeđenoj livadi koju je tek trebalo razdijeliti i odijeliti stvarno od nestvarnog. Vjerojatno ne bi u potpunosti razumjeli što je Arthur Clarke mislio kad je rekao da je svaka napredna tehnologija i znanost po učincima vrlo nalik magiji, u svojoj praksi nisu jasno razlučivali ono što će jednog dana biti nazvano znanošću od prakse koju su zvali magijom. Za njih je sve to bilo dio istraživanja svijeta i njegovih zakona.

Uostalom, činilo se da mnoge prirodne pojave imaju neku magičnu stranu, a s druge strane mnoge magijske prakse u sebi su sadržavale elemente praktičnih eksperimenata. Tako su prvi znanstvenici, svi do jednog, bili magičari, a suvremena eksperimentalna znanost izrasla je upravo kroz njihove magijske prakse.

Urednik i voditelj emisije iz 2016. je Krešimir Mišak.Emitirana izdanja emisije pronađite u videoteci multimedijske usluge HRTi.