HRT predstavio mrežnu stranicu obljetnica.hrt.hr o povijesti javnoga servisa

U povodu 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) Hrvatska radiotelevizija pokrenula je posebnu mrežnu stranicu obljetnica.hrt.hr, koja na jednome mjestu donosi sveobuhvatni pregled bogate povijesti Hrvatske radiotelevizije s izvornim fotografijama te audiosnimkama i videosnimkama.

Na stranici će do kraja svibnja biti objavljeno i drugo izdanje Leksikona radija i televizije te posebna rubrika posvećena HRT-ovoj obljetničarskoj kampanji Priče svake generacije u okviru koje će se sa svojim sadržajima i pričama o HRT-u moći uključiti i gledatelji, slušatelji i čitatelji. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen i predstojeći središnji program obilježavanja velike obljetnice Hrvatske radiotelevizije.

Sadržaji koje smo objedinili na stranici obljetnica.hrt.hr na najbolji način najavljuju našu veliku obljetnicu jer pokazuju koliko je važna i bogata povijest Hrvatske radiotelevizije. Naime, kad je 1926. s emitiranjem započeo Radio Zagreb, bili smo među malobrojnim zemljama u Europi i svijetu koje su imale radijsku postaju. I trideset godina poslije, kad je s emitiranjem počela Televizija Zagreb, bili smo u odabranome društvu država koje su imale televiziju. Na europskome jugoistoku Hrvatska radiotelevizija uvijek je bila uzor drugim javnim servisima unatoč mnogim poteškoćama s kojima smo se suočavali, a povijest koju smo prikazali na novoj mrežnoj stranici nije samo povijest Hrvatske radiotelevizije, nego i povijest naše domovine i društva, izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić i dodao da je Hrvatska radiotelevizija kao javni medijski servis i danas zadužena za očuvanje trajnih vrijednosti hrvatskoga društva.

Dvije velike obljetnice obilježavamo i svečano i radno. Prisjećanje na sve ono što su generacije HRT-ovih zaposlenika i suradnika stvarale u prošlih 60 odnosno 90 godina obvezuje nas koji smo danas ovdje i buduće generacije da svoj posao svakodnevno obavljamo što odgovornije i profesionalnije kako bismo bili još dostupniji i relevantniji izvor informacija svim građanima i svim društvenim skupinama, istaknuo je Siniša Kovačić. Dodao je da će u spomen na poginule zaposlenike Hrvatske radiotelevizije u Domovinskome ratu te sve koji su stvarali Hrvatsku radioteleviziju idućega petka u Domu Hrvatske radiotelevizije biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Središnji program obilježavanja velike HRT-ove obljetnice predstavio je vršitelj dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić. Na 90. obljetnicu početka emitiranja radijskoga programa, 15. svibnja 2016., u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u 15 sati dodijelit će se tradicionalne godišnje nagrade HRT-ovim zaposlenicima, a u 17 sati održat će se svečana akademija na kojoj će nastupiti Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Istoga će se dana u 21 sat na Trgu Bana Jelačića održati i veliki donatorski koncert pod nazivom Svi za Vukovar, kojim će se, uz izravni prijenos na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) i HRT – Radiju Sljeme od 21.00 do 22.30 prikupljati sredstva za obnovu vukovarskoga Vodotornja. Na koncertu će nastupiti mnogi poznati i popularni izvođači kao što su Vatra, Toni Cetinski, Ivan Zak, Miroslav Škoro, Massimo, Vanna, Gabi Novak i brojni drugi.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić istaknuo je da će se, osim koncertom za obnovu Vodotornja, Hrvatska radiotelevizija još jednim projektom povezati s Vukovarom. U subotu 7. svibnja otvorit će se HRT-ovo dopisništvo u Vukovaru. Njegovim otvaranjem želimo potaknuti bolju informiranost javnosti o događanjima na vukovarskome području. Smatramo da je jaka dopisnička mreža te svakodnevno praćenje regionalnih i lokalnih događanja jedna od najvažnijih obveza javnoga servisa te ćemo zato pojačano raditi na osnaživanju cjelokupne naše mreže dopisništava. Drago nam je da taj proces započinjemo uoči naše velike obljetnice upravo u Vukovaru, izjavio je ravnatelj Programa Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić.

U povodu 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) tijekom svibnja u radijskim i televizijskim programima emitirat će se i brojne prigodne emisije te arhivski sadržaji iz bogate povijesti Hrvatske radiotelevizije.