Obilježene obljetnice Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije

Nizom prigodnih događaja Hrvatska radiotelevizija ovoga je vikenda obilježila svoj veliki rođendan – 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV). Središnja je svečana akademija i koncert pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu.

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić u svojemu je obraćanju nazočnima istaknuo da Hrvatska radiotelevizija mora biti glas svih građana Republike Hrvatske te prenositi isključivo istinu, ne samo o sadašnjosti nego i o prošlosti.

Temeljna svrha i misija javnoga servisa nikad se ne smije i ne treba promijeniti, a Hrvatska radiotelevizija mora biti predvodnicom inovacija i razvoja, kulture i stvaralaštva, poticanja dijaloga te, prije svega, prenošenja istine, poručio je među ostalim vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Ako tu istinu ne možemo uvidjeti odmah, onda je moramo tražiti u dijalogu svih društvenih skupina koliko god je potrebno dok je ne pronađemo jer bez dijaloga nema ni zajedništva, a  zajedništvo je, i to upravo ono kakvo smo najbolje mogli vidjeti i osjetiti u Domovinskome ratu, jedino jamstvo naše sretne i dobre budućnosti, rekao je Siniša Kovačić i dodao kako je uvjeren da će graditeljicom takve budućnosti biti i Hrvatska radiotelevizija.

Svečana akademija okupila je velik broj osoba iz javnoga i društvenoga života, politike i medija te mnogobrojne građane koji su sa zanimanjem pratili proslavu i sudjelovali u njoj, čime je Hrvatska radiotelevizija još jednom pokazala kako uistinu živi i radi s onima i za one zbog kojih postoji – gledatelje, slušatelje i čitatelje.

Na svečanoj su akademiji bili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar kulture  Zlatko Hasanbegović.

Snaga i utjecaj Hrvatske radiotelevizije od velike su važnosti za hrvatski nacionalni identitet te hrvatsku nacionalnu i društvenu samospoznaju. Hrvatska radiotelevizija je prvorazredno kulturno i javno dobro hrvatskoga naroda čija je misija i zadaća neusporediva s bilo kojim drugim komercijalnim medijem. Zato je krajnja obveza i odgovornost svih nas, svakoga na svojemu području, pridonositi Hrvatskoj radioteleviziji kao prostoru istinske medijske slobode, novinarske profesionalnosti, tehnološke izvrsnosti, promicanja političkoga dijaloga izvan služenja bilo kojemu uskostranačkom političkom interesu, istaknuo je ministar Zlatko Hasanbegović.

Osim predstavnika vladajućih na akademiji su bili i političari iz redova oporbe poput Zlatka Komadine, primorsko-goranskoga župana iz redova SDP-a. Među uzvanicima su bili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te zagrebački Milan Bandić, ali i poznata imena iz svijeta filma poput glumaca Nade Gaćešić-Livaković, Lele Margitić i Ljubiše Samardžića te redatelja i prvoga glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Hrvoja Hitreca. Program su vodili Barbara Kolar te HRT-ov doajen Oliver Mlakar.

Jučerašnja je svečanost bila prigoda i za prisjećanje na početke emitiranja Dnevnika Hrvatske radiotelevizije. Time se najavio jučerašnji početak emitiranja Dnevnika Hrvatske radiotelevizije iz najsuvremenijega studija u Europi. U glazbenome su dijelu programa nastupili Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, a fascinantnu priču o bogatoj povijesti Hrvatske radiotelevizije ispričali su glazbom nastalom na poticaj i narudžbu Hrvatske radiotelevizije u rasponu od ozbiljne preko filmske do zabavne glazbe.

Uz izvođenje poznatih djela domaćih skladatelja Blagoja Berse, Frane Paraća, Borisa Papandopula i violinisticu Mirjam Pustički Kunjko slušatelji i gledatelji mogli su uživati u glazbi iz legendarnih serija, filmova i televizijskih emisija iz produkcije Hrvatske radiotelevizije.


U trećemu dijelu koncerta Zbor Hrvatske radiotelevizije, Tereza Kesovija, Ana Opačak, Emilija Kokić, Elena Stela, Maja Blagdan, Goran Karan i Alen Đuras izveli su najuspješnije pjesme hrvatskih izvođača na izborima za pjesmu Eurovizije. Koncert  je završio izvedbom jedne od najljepših pjesama iz Domovinskoga rata Moja domovina, čiju je izvedbu publika nagradila dugotrajnim pljeskom.

Na jučerašnjoj je svečanoj akademiji dodijeljena i Godišnja nagrada Hrvatske radiotelevizije Ivan Šibl. Nagrada se dodjeljuje istaknutim zaposlenicima koji su obilježili vrijeme u kojemu su djelovali, a ove ju je godine dobio Mićo Dušanović koji u Sportskoj redakciji Hrvatske televizije radi već 42 godine.


Svečanoj je akademiji u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu prethodilo otvorenje izložbe kamermana i snimatelja Hrvatske radiotelevizije te dodjela ostalih tradicionalnih nagrada. Nagradu Joško Martinović za najbolju reportažu dobila je novinarka Andrea Buča za reportažu Obrovac jučer, danas, sutra, a dobitnik Nagrade  Gordan Lederer  HRT-ov je snimatelj Davor Petričić. Godišnje su nagrade dodijeljene i zaposlenicima poslovnih jedinica Program, Tehnologija, Poslovanje, Produkcija i samostalne ustrojbene jedinice Podrška upravljanju Hrvatske radiotelevizije.