Sportsko ljeto na Hrvatskoj radioteleviziji

Od lipnja do rujna Sportski program Hrvatske radiotelevizije priprema projekt opširnoga praćenja dvaju velikih ovogodišnjih sportskih događanja: Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj te ljetnih Olimpijskih igara u Brazilu. Tako će od 10. lipnja do 10. srpnja samo na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) gledatelji moći uživati u utakmicama Europskoga nogometnog prvenstva, na kojemu sudjeluju 24 reprezentacije, a odigrat će se ukupno 51 utakmica.

Sportski program Hrvatske televizije uz izravne prijenose organizira i niz prigodnih programskih sadržaja i emisija. Uoči početka Europskoga nogometnog prvenstva na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) emitirat će se pet uvodnih emisija, koje će gledateljima pomoći da se prisjete hrvatskih nastupa na prošlim natjecanjima.

Prva će televizijska emisija biti posvećena Euru 1996., na kojemu je Hrvatska igrala u četvrtfinalu, a tema druge emisije bit će Euro 2004., na kojemu je naša reprezentacija ispala u prvome krugu natjecanja. Treća emisija podsjetit će na  hrvatsko četvrtfinale na Euru 2008., a u četvrtoj će se gledatelji prisjetiti Eura 2012., kad je hrvatska reprezentacija napustila natjecanje u prvome krugu. U petoj emisiji, koja je na rasporedu dan uoči početka Europskoga nogometnog prvenstva, govorit će se općenito o ovogodišnjemu izdanju toga prvenstva.

Ljubitelji nogometa svakoga će dana moći izravno gledati tri utakmice ‒ u 15 i 18 sati te u 21 sat. Svakodnevno će u 20 sati na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) na rasporedu biti emisija posvećena utakmicama koje se igraju toga dana. Nakon prijenosa treće dnevne utakmice, oko 23.30 sata, gledatelji će moći pogledati sažetke svih utakmica odigranih toga dana.

U danima kad igra hrvatska reprezentacija, program će biti djelomično izmijenjen, a posebna emisija posvećena utakmici emitirat će se sat prije njezina početka.

U kampu hrvatske nogometne reprezentacije u francuskome Deauvilleu bit će smještene i dvije novinarsko-snimateljske ekipe Hrvatske radiotelevizije koje će svakodnevno pratiti, sastavljati reportaže i izvješćivati za sportski blok u središnjemu HRT-ovu Dnevniku te za studijsku emisiju iz Zagreba. Reporteri će se moći i izravno javljati u spomenute i druge informativne, sportske i mozaične programe Hrvatske radiotelevizije.


Ove godine Hrvatska radiotelevizija priprema i nekoliko novosti koje će gledateljima olakšati praćenje Eura 2016. Prva je novost da će Hrvatska televizija (HRT – HTV) svaki dan uživo prenositi konferencije za novinare hrvatske reprezentacije.

Nova multimedijska usluga HRTi imat će poseban prostor posvećen Euru 2016. Osim što će sve utakmice, njih 51, moći pratiti u izravnome prijenosu putem svojih pametnih telefona, tableta i računala, već nekoliko minuta nakon završetka utakmice korisnici aplikacije HRTi moći će pogledati sažetak utakmice s golovima, prilikama, zanimljivim situacijama te popratnu analizu susreta koju će pripremati sudački ekspert Mateo Beusan.

Zanimljivo je da će HRT-ovi komentatori, studijski analitičari, voditelji emisija i sudački ekspert Mateo Beusan, Oko sokolovo, za trajanja nogometnoga prvenstva imati svoje profile na društvenim mrežama. Na taj će način izravno komunicirati s gledateljima i odgovarati na sva pitanja povezana s nogometom.

U emisijama će se izmjenjivati voditelji i urednici Marko Šapit i Viki Ivanović i njihovi gosti, stalni stručni komentatori i analitičari Joško Jeličić, Goran Vlaović, Anton Samovojska, Igor Tudor te Mateo Beusan. Komentatori utakmica su Drago Ćosić, Stjepan Balog, Marko Šapit, Krešimir Čampa i Saša Sušec. Reporteri su Boris Jelavić i Robert Jelečević, snimatelji Dražen Lipka i Ivan Kovač,  a montažer Saša Petrić.

Četrdeset utakmica komentirat će se iz Zagreba, a jedanest utakmica uživo s francuskih stadiona. To je utakmica kojom se otvara Europsko nogometno prvenstvo, koju igraju Francuska i Rumunjska, zatim tri utakmice Hrvatske u prvome krugu natjecanja, četiri četvrtfinalne utakmice, dvije polufinalne i finalna utakmica Europskoga nogometnog prvenstva. Voditelj projekta Europskoga nogometnog prvenstva na Hrvatskoj televiziji (HRT - HTV) je Drago Ćosić, a sve će se utakmice prenositi u visokoj razlučivosti (eng. high definition – HD).

Sve utakmice hrvatske reprezentacije na Europskome nogometnom prvenstvu prenosit će se uživo i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). Komentatori Davor Lulić i Srđan Fabijanac prije i poslije utakmice javljat će se s konferencija za novinare i razgovarati s igračima te pratiti i sve ostale utakmice putem izvješća, izjava i stručnih analiza. Sve će to slušatelji moći čuti u informativnim emisijama, a posebice u Novostima Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), u kojima je predviđeno javljanje komentatora čak 14 puta dnevno.

Svakodnevno će se u 10.00 emitirati i posebna polusatna emisija u kojoj će glavnina sadržaja biti posvećena hrvatskoj reprezentaciji. Slušatelji će putem nje doznati sve što se događa u kampu u Deauvilleu, moći će čuti izjave naših reprezentativaca i trenera te sve o utakmicama koje se igraju toga dana.

Popularna radijska emisija A sada sport i glazba, koja se na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) emitira subotom i nedjeljom od 16.00 do 20.00, također će biti posvećena Europskome nogometnom prvenstvu 2016. U dane kad igra hrvatska reprezentacija na rasporedu je i posebna emisija iz zagrebačkoga studija, koja će se emitirati sat prije utakmice te poslije nje.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) cijeloga će dana pratiti događaje na Europskome nogometnom prvenstvu u informativnim emisijama Jutarnja kronika, Dnevne novosti, Kronika dana te sportskim emisijama Sportski vikend i Sport subotom.

Zaslugom međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske događaji s Europskoga nogometnoga prvenstva moći će se čuti u cijelome svijetu i putem interneta.

U ekipi Hrvatskoga radija koja će pratiti Europsko nogometno prvenstvo su novinar i komentator Srđan Fabijanac i tehničar Danijel Požgaj, koji će s reprezentacijom biti u kampu u Deauvilleu i na utakmicama. Komentatori utakmica hrvatske reprezentacije su Davor Luluić i Srđan Fabijanac, a ostale utakmice iz zagrebačkoga studija komentirat će Marko Šivak, Lovorko Magdić i Vladimir Horvat. Voditelji posebnih emisija su Krešimir Gotlin, Tea Rožman Svedrović, Sanja Žiger Frljuk i Lana Frančić. Voditelj projekta Europskoga nogometnog prvenstva na Hrvatskome radiju (HRT – HR) je Davor Lulić.

Sportski program Hrvatske radiotelevizije tijekom prve polovice svibnja dovršit će i opsežne pripreme za praćenje ljetnih Olimpijskih igara u Brazilu, o čemu ćemo posebno izvijestiti sve naše slušatelje, gledatelje i čitatelje.