Programsko vijeće prihvatilo rebalans programa rada HRT-a za 2016.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjoj je sjednici prihvatilo prijedlog rebalansa programa rada Hrvatske radiotelevizije za 2016. godinu i povećanje izdvajanja za radijski i televizijski program s 339 na 344,5 milijuna kuna.

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić istaknuo je kako je financijska situacija trenutačno izrazito loša i dodao kako Hrvatska radiotelevizija u ovome trenutku ima 317 milijuna kuna dugoročnih obveza zbog čega je zatraženo odobrenje Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije za kreditom od 80 milijuna kuna kako bi se pokrilo 113 milijuna kuna neplaćenih obveza.

Ovo je samo prvi rebalans, glavni je cilj stabilizacija poslovanja, rekao je Kovačić. Ilustrirajući to na konkretnome primjeru, Kovačić je istaknuo kako je Europska udruga radiotelevizija (eng. European Broadcasting Union – EBU) od Hrvatske radiotelevizije zahtijevala plaćanje prava za prijenos Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj do kraja travnja te se Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije bilo suočilo s odlukom hoće li platiti prava za Europskoga nogometnog prvenstva ili isplatiti plaće zaposlenicima.

Članovi Programskoga vijeća u današnjoj su raspravi problematizirali ulaganja u program te rekli kako se od godišnjega prihoda Hrvatske radiotelevizije samo dvadesetak posto izdvaja za programske sadržaje. Na to je odgovorio Kovačić upozoravajući kako značajan dio ukupnih prihoda ne ostaje Hrvatskoj radioteleviziji nego se izdvaja u Fond za poticanje pluralizma medija, za dotacije Vijeću za elektroničke medije, dotacije za financiranje djelatnosti Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC), za ZAMP, Odašiljače i veze te ostale troškove.

Poduzimamo sve mjere kako bismo dobili što više novca za program, prije svega više sredstava za program Hrvatskoga radija, rekao je Kovačić.

Govoreći o ljetnoj programskoj shemi za 2016. godinu, vršitelj dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić rekao je kako je shema umijeće mogućega. Dodao je da se na male ekrane vraćaju sportski i obrazovni program, koji su prije bili zanemareni te zaključio kako podaci o gledanosti pokazuju da je Hrvatska radiotelevizija na pravome putu.

Na to je replicirala članica Vijeća iz redova zaposlenika Maja Sever, koja je upitala zašto se nakon priopćenja o rastu gledanosti po portalima pojavljuju članci o padu gledanosti Dnevnika. Barišić je odgovorio kako se za dobrim konjem diže prašina te kako nikad nije rečeno da je središnji Dnevnik HRT-a najgledaniji, već da je podnevni Dnevnik u nedjelju 15. svibnja, koji je gledalo 16,6 posto opće populacije (AMR) odnosno 677.841 gledatelj, bio najgledanija emisija na svim nacionalnim televizijama toga dana. Dodao je i kako usporedba gledanosti središnjega Dnevnika u prvih 15 dana svibnja ove u odnosu na prošlu godinu pokazuje rast od oko jedan posto.

Riječ je potom dobio rukovoditelj Produkcijskoga odjela Sport Hrvatske radiotelevizije Bruno Kovačević, koji je najavio ljeto bogato sportskim događajima, odnosno Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj i ljetne Olimpijske igre u Rio de Janeiru te brojne druge sportske događaje poput Davis cupa i Europskih sveučilišnih igara. Kovačević je rekao kako će se ti veliki sportski događaji prenositi visokoj razlučivosti (eng. high definition – HD) odnosno u visokoj kvaliteti.

Govoreći o novome Dnevniku, koji se od 15. svibnja prikazuje iz najsuvremenijega studija u Europi, članica Vijeća Neda Ritz rekla je kako je vizualni identitet Dnevnika sada doista jedan od najboljih u Europi te da se raduje da je u povodu ove obljetnice počelo emitiranje novoga Dnevnika.

Maja Sever osvrnula se na nedavne medijske napise o, kako je rekla, propustima u programu Hrvatske radiotelevizije, navodeći kao primjer neemitiranje emisije Otvoreno i neadekvatno praćenje kandidature bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda te još neke druge primjere.

Jozo Barišić odgovorio je kako je još prije donesena odluka da se Otvoreno ne emitira zbog Eurosonga, koji se prenosio u tri dijela, jer bi se time izgubio kontinuitet, naime, emisija Otvoreno jedan bi se dan emitirala, a drugi ne bi. Što se tiče kandidature Vesne Pusić, izjavio je da je ona popraćena u glavnim informativnim emisijama toga dana.

Rasprava između Maje Sever i Joze Barišića bila je na trenutke vrlo burna jer je ona iznijela optužbe o cenzuri na Hrvatska radiotelevizija, dok je Barišić odgovorio kako nema govora o cenzuri te kako ne može pokriti sve događaje dana jer za to jednostavno nema produkcijskih kapaciteta.

Buran ton raspravi na Vijeću dala je i rasprava između člana Vijeća Saše Miloševića i Joze Barišića. Milošević je, naime, problematizirao ukidanje emisije News Bar tako što je ustvrdio kako je ona ukinuta jer su se neki usudili poigrati sa autoritetima, te rekao da je riječ o cenzuri. Barišić je na to odgovorio kako navedena emisija uopće nije ni dostavljena Hrvatskoj radioteleviziji.