Ljeto na lokalnim radiopostajama HR i na međunarodnome radijskom programu

Ljetna programska shema na lokalnim radiopostajama Hrvatskoga radija (HRT – LP) i na međunarodnome programu HRT – Glas Hrvatske započinje sredinom lipnja. Sve radiopostaje aktivno se pripremaju za praćenje ljetnih zbivanja i brojne kontaktne sadržaje namijenjene slušateljima te turistima i međunarodnoj javnosti.  

HRT – Radio Dubrovnik
U ljetnoj shemi HRT – Radija Dubrovnik jutarnje sate obilježit će informativno-glazbeni mozaik s najavom najvažnijih dnevnih događanja u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tematske emisije o sportu, gradskim problemima i zdravlju te javljanja županijskih dopisnika emitirat će se tijekom jutra. Tijekom trajanja Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno će se pratiti događanja u posebnim prijepodnevnim emisijama i izvješćima u informativnome programu. U poslijepodnevnim satima svakoga utorka i četvrtka emitirat će se emisije o turizmu i pomorstvu. Večernji program ostaje nepromijenjen, osim petkom, kad će se ponovno emitirati emisija Koncert na prvom. Srijedom navečer reprizirat će se emisije Dubrovačka baština i Plavi razgovori. Informativni program ostat će nepromijenjen – s trima emisijama preuzetim s Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) – Jutarnjom kronikom, Dnevnim novostima i Kronikom dana.

HRT – Radio Knin
Početak ljetne sheme HRT – Radija Knin obilježit će emisije posvećene Danu grada Knina 13. lipnja, te Zvonimirovim danima, povratku u Zvonimirovo doba, čime kninska tvrđava postaje još atraktivnija za posjetitelje i građane grada Knina jer dobivaju priliku upoznati se s poviješću, tradicijom i kulturnom baštinom kraljevskoga grada Knina.

Zatim su tu Burnumske ide i Kijevski književni susreti, koji se obilježavaju u kolovozu. Posebna pozornost i ove godine u programu HRT – Radija Knin posvetit će se obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja 5. kolovoza, cjelodnevnim programom s izravnim uključenjima s kninske tvrđave, razgovorima s visokim dužnosnicima i  braniteljima iz Domovinskoga rata koji  dolaze u studio, domoljubnim pjesmama, čestitkama slušatelja u programu i drugim prigodnim sadržajima. Dan poslije proslavit će se 21. obljetnica HRT – Radija Knin pjesmom, nagradnim igrama i zabavnim sadržajima. Dnevni će program biti podijeljen u dvije programske cjeline. Prva programska cjelina emitirat će se od 7.00 do 13.00, i u tome će se dijelu programa uz informativne emisije i najslušaniju Temu dana, koja obrađuje različite aktualnosti iz zemlje i svijeta, emitirati i zabavni i servisni sadržaji te nagradne igre s promocijskim darovima Hrvatske radiotelevizije. U drugoj programskoj cjelini, od 13.00 do 19.00, slušatelji će moći pratiti ležernu emisiju Na valu ljeta, koja uključuje najave događanja, ljetne teme i kontakt sa slušateljima. U nastavku programa donose se servisne informacije te glazba i reportaže s ljetnih događanja u Kninu i okolici.

HRT – Radio Osijek
U ljetnoj će shemi HRT – Radio Osijek sve svoje sadržaje prilagoditi opuštenijemu ljetnom ugođaju. Jutranji program, koji počinje u 6.00 i traje do 10.00, obuhvaća sve dnevne aktualnosti i događanja, kao i emisija Dobar dan, koja traje do 14.00. Poslijepodnevni program jednostavniji je od programa u jesenskoj shemi i objedinjen u emisiji Na valu ljeta, u kojoj prevladavaju glazba, izravna javljanja te razgovori o večernjim događajima. U večernjemu je programu vrlo malo promjena u odnosu na jesensku shemu: u njemu prevladavaju glazbene emisije. Raspored vijesti isti je tijekom cijele godine te se one emitiraju svakoga sata od 6.00 do 19.00. Od Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1)  i tijekom ljeta preuzima se Jutarnja kronika i Kronika dana, Emisija za selo i poljoprivredu (svake nedjelje) te emisija Inventura.

HRT – Radio Pula
Tijekom ljetne sheme koja traje od 15. lipnja do 15. rujna program HRT – Radija Pula prilagođen je ljetnim aktualnostima diljem Istre. Informativni program ostvaruje se u istome opsegu, a okosnica su mu županijske informacije uz pregled aktualnosti iz zemlje i svijeta. Informativne se emisije emitiraju i na talijanskome jeziku. Turističke razglednice iz Istre emitirat će se u nekoliko navrata tijekom tjedna. Riječ je o reportažama iz istarskih općina i gradova. Razgovori s gostima i prilozi o aktualnim temama emitirat će se u jutarnjemu terminu te nakon središnjega Dnevnika, koji je na rasporedu u 15.00. Naglasak u programu tijekom ljetne sheme na kontaktu je sa slušateljima te razgovorima o aktualnim temama.


HRT – Radio Pula i ovoga će ljeta pratiti Pulski filmski festival, tijekom kojega će svakodnevno emitirati Kronike Pulskoga filmskog festivala. Na sličan način pratiti će se Motovunski filmski festival – svakodnevno u Kronikama Motovunskoga filmskog festivala. Tijekom ljeta nastavlja se i s programom uživo iz različitih krajeva Istre. Snimaju se i prate tradicijske manifestacije istarske kante i beside te ljetne manifestacije diljem Istre. Uz sve tradicijske smotre narodne glazbe i plesa Istre koje se emitiraju u emisijama Cviće mi polje pokrilo, prati se i tradicionalni susret zborova Naš kanat je lip u Poreču, Međunarodni festival folklora Leron u Vodnjanu te Zlatna sopela u Poreču.

Za svoje je vjerne slušatelje HRT – Radio Pula pripremio i glazbu sa specifičnoga festivala istrovenetskoga narječja Festival dell’Istroveneto, koji se uz izravan prijenos održava tradicionalno u Bujama i redovito prati u programu. Od manifestacija koje su značajne za tradiciju i kulturu Istre pratit će se također i manifestacije Fiera di San Felice e Fortunato u Šišanu, Srednjovjekovni festival te Međunarodni Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, LegendFest u Žminju, tradicionalnu manifestaciju Bartulja u Žminju, povijesni festival Giostra u Poreču, manifestaciju Labin Art Rebublika te festival TradInEtno u Pazinu. Trku na prstenac već tradicionalno će se prenositi uživo iz Barbana, a u programu će se redovito pratiti i festival Melodije Istre i Kvarnera te koncertna večer uz izravni prijenos iz Istre.

HRT – Radio Rijeka
I u ljetnoj shemi HRT – Radio Rijeka emitira veći dio svojih emisija, ali ih sadržajem prilagođuje ljetnim zbivanjima te su njihove glavne teme turistička sezona, razgovori s turistima i brojne ljetne manifestacije na području Primorsko-goranske županije: Riječke ljetne noći, Kastafsko kulturno leto, Liburnia Film Festival u Ičićima, Dani Frankopana u Crikvenici, Crikvart – ulični umjetnički festival u Crikvenici, Ljeto na Ljetnoj pozornici u Opatiji, ljetni karnevali u Novome Vinodolskom i Senju, Rapska fijera, Margaretino leto u Bakru te manifestacija Plodovi gorja u Gorskom kotaru, u okviru koje se svakoga vikenda održava festival posvećen jednoj kulturi: jabukama, bundevama, lavandi. Sve su te manifestacije tema ljetnih emisija, a brojni umjetnici, organizatori, čuvari baštine te posjetitelji njihovi gosti. Iako HRT – Radio Rijeka svoje slušatelje tijekom cijele godine nastoji svojim emisijama Ćapaj cimu i Valovi na valovima održati uz more, tijekom ljetnih mjeseci more, morske teme i okus soli još su prisutniji u programu koji tada prati Jadranske susrete, Big OM – lov na velike ribe u Omišlju i Fiumanku te donosi razgovore s jedriličarima, ribarima i ostalim ljudima s mora.


I ovoga će ljeta slušatelji moći pratiti festivale Melodije Istre i Kvarnera i Čansonfest, koji se održava u Kastvu.

HRT – Radio Sljeme
HRT – Radio Sljeme donijet će pregršt vrijednih informacija i zanimljivih tema i u ljetnim mjesecima. Uz uobičajene dnevne i mozaične emisije u jutarnjemu, dnevnomu i večernjemu programu novost je svakodnevna emisija Ljeto u Zagrebu, u kojoj će se emitirati pregled kulturnih, turističkih i sportskih sadržaja u Zagrebu te svakojutarnja duhovna misao Hvaljen Isus i Marija. Neće nedostajati ni odlične glazbe.

Ovoga će ljeta slušatelji HRT – Radija Sljeme moći pratiti i Europske sveučilišne igre, pa će uoči i za vrijeme trajanja igara svakoga dana biti emitirana prigodna emisija u kojoj će se najavljivati sportski i popratni događaji toga dana i analizirati sadržaji prethodnoga dana.

HRT – Radio Split
U ljetnoj shemi slušatelji HRT – Radija Split moći će od 13. lipnja do 11. rujna u izravnim javljanjima i prijenosima pratiti priredbe i događanja. Neke su od tih priredaba i događanja Svjetski dan glazbe, Ultra Music Festival, Festival zabavne glazbe Split, Kaštelanski đir – Večeri dalmatinske pisme, Festival Klape Gospi Sinjskoj, Dani Alke – čoja, Melodije hrvatskog juga, Makarski festival mandoline i gitare, Večer dalmatinske šansone, Split blues festival – tri festivalska dana i Revija Urbane Kulture. Tijekom trajanja Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj od 10. lipnja u popodnevnome programu emitirat će se posebno prilagođeni sportsko-zabavni sadržaj u danima prijenosa utakmica hrvatske reprezentacije. Na svoj rođendan 28. srpnja HRT – Radio Split  organizirat će poseban cjelodnevni program, a emitirat će se i posebne emisije s povijesnom tematikom.

HRT – Radio Zadar
Ljetna shema HRT – Radija Zadar imat će tri programske cjeline. Jutarnju programsku cjelinu, koja traje od 6.00 do 11.00, čini program sa zabavnim i servisnim sadržajima i nagradnim igrama te emisije s terena koje se emitiraju svake subote do 10.00 do 11.00. U drugoj programskoj cjelini, koja traje do 17.00, emitirat će se sadržaji koji se inače obrađuju u posebnim uredničkim informativnim emisijama, a povezani su s dnevnim događanjima. Oni uključuju  razgovore o različitim temama, najave događaja kulturnoga ljeta i drugih zbivanja s područja Zadarske županije.

Tijekom trajanja Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj emitirat će se serija emisija o tome događanju. Središnji dio programa bit će posvećen najvažnijemu dnevnom događaju. Popodnevni i večernji dio programa činit će zabavni sadržaji povezani s brojnim ljetnim događanjima, zabavom, koncertima popularne glazbe i festivalima. U njemu su predviđeni kontaktni sadržaji sa slušateljima i nagradne igre.  Prenosit će se ili organizirati javljanja s događanja koja priređuje zadarska Turistička zajednica, poput manifestacija Milenijski skok ili Noć punog miseca te Zadarske feštice petkom. U tome dijelu programa prenosit će se otvaranje Glazbenih večeri u sv. Donatu i koncerti s manifestacije Zadarsko kulturno ljeto.

HRT – Glas Hrvatske
Međunarodni radijski program HRT – Glas Hrvatske svakodnevno i tijekom ljeta nastavlja s emitiranjem svih emisija jer se na njima temelji cijela mrežna multimedijska stanica kao temelj toga programa. Mala ljetna prilagodba bit će Ljetni potpourri, informativno-glazbena kompilacija na temelju ljetnih glazbenih zbivanja, koja će se emitirati u završnome satu programa. Tako će prva dva sata toga programa donositi reportažne prikaze i javljanja uživo sa svih mjesta na kojima će se održavati veća okupljanja iseljenika i međunarodna zbivanja, a u trećemu satu nakon Kronike dana emitirat će se putopisno-dokumentarna polusatna reportaža Putujemo Hrvatskom. Na početku četvrtoga sata emitiranja na rasporedu će biti EuroGlas, koji se ustalio u tome terminu, a potom do ponoći već spomenuti Ljetni potpourri.