Ljeto na Hrvatskome radiju

Ljetna programska shema na Hrvatskome radiju (HRT – HR) počinje krajem lipnja. Svi radijski programi tijekom ljetnih mjeseci ponudit će svojim vjernim slušateljima široku lepezu vrijednih i zanimljivih sadržaja.

Na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) ljetnu programsku shemu obilježit će dvije emisije u udarnome terminu, Ljeto na prvom i Sedmica – pregled tjedna, koje će nastaviti izvješćivati slušatelje o najvažnijim dnevnim i informativnim temama.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) posebnu pozornost posvetit će velikim sportskim događanjima – Europskomu nogometnom prvenstvu u Francuskoj i ljetnim Olimpijskim igrama u Riju. Uvodi se serija emisija Ljeto na Drugome − Sunce na prozorčiću, kojima je cilj turistička promocija različitih krajeva Hrvatske.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) reprizirat će emisije koje pokrivaju književna, filozofska, likovna, znanstvena, filmska i druga umjetnička područja, prenosit će izravno otvorenje Splitskoga ljeta, zatvaranje Dubrovačkih ljetnih igara i otvorenje Osorskih glazbenih večeri.

HRT – Radio Sljeme ući će u ljeto sa svojim ključnim emisijama Jutarnji program, Dnevni program i Večernji program, koje se produljuju za jedan sat. U popodnevni program Radio Sljeme uvodi svakodnevnu emisiju Ljeto u Zagrebu.

Prvi program Hrvatskoga radija

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u okviru ljetne programske sheme emitirat će turističku emisiju Ljeto na prvom, koju će slušatelji moći pratiti svakoga radnoga dana od 4. srpnja. Emisija će se emitirati u jutarnjemu terminu svakoga dana iz drugoga centra Hrvatskoga radija – iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita, Zadra i Dubrovnika.

Emisija Sedmica − pregled tjedna bit će na rasporedu četvrtkom od 7. srpnja, a bavit će se pregledom najvažnijih događaja i vijesti koje su obilježile tjedan. U reportažama, analizama i osvrtima novinari sažeto  prikazuju tjedan iza nas. Ovoga će ljeta Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) izravno prenositi otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara.

Drugi program Hrvatskoga radija

Od lipnja do rujna Drugi će program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) umjesto emisija Gladne uši, Globotomija, Radna subota i Trbuhozborci za svoje vjerne slušatelje ostvariti serija emisija Ljeto na Drugome − Sunce na prozorčiću, kojima je cilj turistička promidžba različitih hrvatskih krajeva, pri čemu se stavlja naglasak na važnija kulturna, umjetnička i zabavna događanja. Emisije bi se emitirale svakoga tjedna četvrtkom, petkom i subotom od 10.35 do 14.00. Zamišljene su kao mozaične, a teme koje prate su kultura, tradicija, sport, turizam i gastronomija.

Tijekom ljeta posebna će se pozornost posvetiti sportu, pa će slušatelji moći pratiti dva velika ovogodišnja sportska događaja – Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj od 10. lipnja do 10. srpnja te ljetne Olimpijske igre u Riju od 5. kolovoza do 21. kolovoza.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) prenosit će od 20. lipnja do 11. rujna informacije iz Hrvatskoga autokluba (HAK) na stranim jezicima (engleskome i njemačkome te vikendima u kolovozu i na talijanskome), a od 4. srpnja do 29. kolovoza u suradnji s međunarodnim programom HRT – Glas Hrvatske emitirat će se triput dnevno Vijesti za strane turiste na engleskome i njemačkome jeziku.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) pratit će i glazbene festivale koji se tradicionalno održavaju diljem Hrvatske: Festival zabavne glazbe Split i Festival dalmatinske šansone, koji se održava u Šibeniku. Sve će emisije svoje sadržaje prilagoditi opuštenijemu ljetnom ugođaju, pa će u programu naglasak biti na prometnim i turističkim informacijama, najavama događanja i reporterskim javljanjima s različitih ljetnih manifestacija.

Treći program Hrvatskoga radija

Ljetnu shemu na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) obilježit će reprizni program koji će provesti slušatelje kroz brojne vrijedne sadržaje iz prošle sezone poput emisija Ogledi iz teorije književnosti, Pojmovnik postjugoslavenske književnosti, Bibliovizor, Lica okolice, Razgovor s povodom, Ogledi iz književne teorije, Eklektica, Mixtape, Kultura demokracije, Okrugli stol ponedjeljkom, Hrvatska proza, Antologija pripovijetke, Svjetovi i nazori, Ogledi iz filozofije, Mikrokozmi, Baština, mi i svijet, Tribina Trećeg programa, Ogledi o glazbi i estetici, Ogledi o popularizaciji znanosti, Tajna povijest rocka, Moj izbor, šest minuta poezije u šest, Poezija naglas, Riječi i riječi, Suvremena hrvatska proza, Filmoskop, Na kraju tjedna, Subotnja matineja, Svitanje na Trećem i Jutro na Trećem.

Emisija Jutro na Trećem svojim će sadržajem biti prilagođena ljetnoj shemi tako da će ljubitelji glazbe doći na svoje jer će uglavnom prevladavati glazbeni sadržaji. Kad je riječ o koncertnoj sezoni, na rasporedu su i prijenosi otvaranja Splitskoga ljeta, Osorskih glazbenih večeri te zatvaranje Dubrovačkih ljetnih igara.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) nastavit će emitirati i glazbene emisije koje se emitiraju tijekom cijele godine, od kojih posebno izdvajamo emisiju Klasična večer zagrebačkih šišmiša, koja se emitira uživo cijeloga ljeta, te niz emisija koje preko ljeta donose odabir najboljih snimka klasične glazbe.