Povjerenstvo utvrdilo kako se u emisiji Otvoreno nije pogodovalo agenciji Grizli komunikacije

Povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije osnovano radi utvrđivanja okolnosti povezanih sa slučajem agencije Grizli komunikacije obavilo je uvid u sve emisije Otvoreno u razdoblju od 28. siječnja do 2. lipnja 2016. godine odnosno od uspostavljanja sadašnje Vlade Republike Hrvatske između Domoljubne koalicije i Mosta do izlaska dokumenata Grizli komunikacija te utvrdilo kako se ni u kojemu slučaju ne može zaključiti da su urednici emisije Otvoreno na bilo koji način pogodovali agenciji Grizli komunikacije.

Analizom je emisija utvrđeno kako urednici emisije Otvoreno u svakoj emisiji nastoje imati zastupljene obje strane, i vlast i oporbu, te kako nisu pozivali predstavnike Mosta češće od predstavnika drugih strana, odnosno pozivali su ih samo u onoj mjeri u kojoj Most sudjeluje u vlasti.

Povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije obavilo je uvid u raspodjelu gostiju ovisno o stranačkoj pripadnosti, odnosno pripadnosti vladajućoj koaliciji ili oporbi.  Statistički podaci pokazuju da je 19,35 % sudionika (60 gostiju) bilo iz Domoljubne koalicije, 16,77 % (52 gosta) iz koalicije Hrvatska raste te 6,77 % (21 gost) iz Mosta, dok se za neke pomoćnike ministara i slične dužnosnike nije mogla utvrditi stranačka pripadnost.

Povjerenstvo je također utvrdilo kako se emisija Otvoreno nikad u navedenome razdoblju nije bavila temom zemljišta, trgovačkim centrom Westgate ili bilo čime povezanim s tvrtkom Braunsberger Holding ili njima suprotstavljenom tvrtkom Focus Invest (austrijska tvrtka koju Braunsberger holding optužuje da je nanijela štetu njima i državnomu proračunu Republike Hrvatske). Također je utvrđeno kako je ministar pravosuđa Ante Šprlje samo jednom u spomenutome razdoblju bio gostom emisije Otvoreno, i to 8. ožujka 2016. na temu stanja u pravosuđu.

Naime, u pismu namjere koje je tvrtka Grizli komunikacije poslala austrijskoj tvrtki Braunsberger holding izrijekom se navodi organizacija sastanaka s novinarima važnijih hrvatskih medija. Navode se novinari Večernjega lista, Jutarnjega lista, Nove TV, 24 sata i Hrvatske radiotelevizije. U trećoj se točki spomenutoga pisma navodi organizacija rasprave unutar HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj bi kao gosti trebali sudjelovati ministar pravosuđa Ante Šprlje, pomoćnik ministra graditeljstva Sandro Nižetić i ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban te ostali „relevantni sugovornici/osobe“.

Ista se tvrtka spominje i u javno objavljenome ugovoru, koji je potpisala austrijska strana, a hrvatska nije, pri čemu se ponovno navode Jutarnji list i Večernji list, a emisija Otvoreno spominje se kao primjer te se navodi „round table news show such as Otvoreno“ i još se jednom spominju ministar Šprlje i ostali relevantni sugovornici.

Hrvatska radiotelevizija smatra da je spominjanjem emisije Otvoreno te Hrvatske radiotelevizije i njezinih zaposlenika u ovomu slučaju nanesena izravna šteta Hrvatskoj radioteleviziji i njezinu ugledu zbog čega će slijedom nalaza povjerenstva poduzeti daljnje pravne korake u cilju zaštite svojega ugleda i časti.