Ljeto na Drugome programu Hrvatskoga radija

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) ovoga će ljeta posebnu pozornost posvetiti velikim sportskim događanjima – Europskomu nogometnom prvenstvu u Francuskoj i ljetnim Olimpijskim igrama u Riju. Osim sporta, pokreće se i serija emisija Ljeto na Drugome − Sunce na prozorčiću, kojima je cilj turistička promidžba različitih hrvatskih krajeva prateći pritom sva bitnija kulturna, umjetnička i zabavna zbivanja.

Ljeto nam je u znaku sporta i glazbe, dvije stvari koje obilježavaju radio u ležernijemu, ljetnomu ritmu , ističe glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović. Dodaje da će se Sunce na prozorčiću emitirati svakoga tjedna četvrtkom, petkom i subotom od 10.00 do 14.00 na više od 70 frekvencija koje se čuju na području cijele Hrvatske, u dijelovima Bosne i Hercegovine, većemu dijelu Slovenije, dijelu Austrije, Mađarske i Srbije. Emisija je zamišljena kao radijski format mozaičnoga karaktera, a pratit će i kulturu, tradiciju, sport, gastronomiju, gospodarstvo i turizam pojedinoga kraja.

Emisije četvrtkom bit će pretežito usmjerene na kulturna događanja kraja u kojemu se ekipa emisije nalazi (kulturna ljeta, festivali, muzeji, zavičajne izložbe, umjetnici i kulturno-umjetnička društva), a važna će sastavnica biti i svirka uživo uz naglasak na interesantne goste i turističke djelatnike.

Petkom će Sunce na prozorčiću biti još zabavnijega izričaja – veselo, ljetno i razigrano odnosno prava opuštena emisija s mnogo dobre glazbe, duhovitih gostiju te zanimljivih i neobičnih mjesnih tema, otkriva nam Jadranka Rilović. U planu je, kako ističe, organizacija brojnih nagradnih igara za slušatelje, ali i za prolaznike i znatiželjnike koji se pronađu na mjestu emitiranja emisije. Subotnje će pak izdanje naglasak dati turizmu i gastronomiji. Kuhat će se uživo, na otvorenome, na trgovima, ulicama i rivama, sve kako bi i turisti vidjeli ponudu mjesne gastronomije.

Želja je uredničke ekipe da subotnja emisija bude jedna dobra fešta uz kuhanje za prolaznike i posjetitelje te dobru glazbu mjesnih glazbenika , naglašava glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović.

Prva emisija na rasporedu je 23. lipnja iz Zagreba, a ciklus emisija završava 5. kolovoza u Kninu. Voditelji su Mirko Fodor i Andro Tomović, a urednik je Neven Čikara.  


Poznato je da će se ovoga ljeta posebna pozornost posvetiti sportu, a slušatelji će osim Europskoga nogometnog prvenstva, koje je u tijeku, moći pratiti i ljetne Olimpijske igre u Riju od 5. kolovoza do 21. kolovoza. Reporteri Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) već su u Francuskoj, a krenut će uskoro i prema Brazilu, gdje će svojim svakodnevnim javljanjima s mjesta događaja dati poseban pečat radijskim prijenosima.


Poznato je da se Drugi program Hrvatskoga radija rado sluša i tijekom vožnje na posao ili tijekom putovanja. Zato nam je osim sporta naglasak tijekom cijeloga ljeta i na dobroj glazbi i kontaktu sa slušateljima. Želja nam je da dok putuju dobiju sve relevantne informacije. Dok su u prometnim gužvama ili kolonama na autocesti, želimo da znaju da je uz njih Hrvatski radio , poručuje Jadranka Rilović.


Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) od 20. lipnja do 11. rujna prenosit će informacije iz Hrvatskoga autokluba (HAK) i na engleskome i njemačkome, a vikendima u kolovozu i na talijanskome jeziku. Od 4. srpnja do 29. kolovoza u suradnji s međunarodnim programom HRT – Glas Hrvatske triput dnevno emitirat će se i Vijesti za strane turiste na engleskome i njemačkome jeziku.

Slušatelji će ovoga ljeta moći uživo čuti i glazbene festivale koji se tradicionalno održavaju diljem Hrvatske: Festival zabavne glazbe u Splitu i Festival dalmatinske šansone u Šibeniku.