Na HRT-u prijenos Festivala zabavne glazbe Split 2016.

Splitski festival, jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih festivala lakih nota, i ove godine prenosi Hrvatska radiotelevizija. Ljubitelji Splitskoga festivala moći će na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) i HRT – Radiju Split u petak 8. srpnja od 21.45 pratiti retrospektivnu večer Svoju zvizdu slidin u čast pjesniku Momčilu Popadiću, autoru brojnih stihova hrvatskih uspješnica Splitskoga festivala.

Tijekom večeri nastupit će najpoznatija imena domaće glazbene scene koja će u novim aranžmanima izvesti velik dio Popadićevih antologijskih stihova poput Ča je život vengo fantažija, Oprosti mi pape, Svoju zvizdu slidin, Tonka, Skitnica i mnogih drugih. Neki su od izvođača te večeri Tedi Spalato, Tomislav Bralić, Giuliano i Hari Rončević, a voditelj je Ivan Perkošić.

Prijenos završne večeri 56. Splitskoga festivala na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i HRT – Radiju Split u subotu 9. srpnja s početkom u 21:30. U amfiteatarskome ugođaju jedne od najljepših svjetskih pozornica publika će ove godine moći uživati u 22 skladbe.Od poznatih glazbenih imena na završnoj večeri nastupit će Tonči Huljić i Madre Badessa, Hari Rončević, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Damir Kedžo, Đani Maršan, klape Cambi, Contra i Rišpet, Mladen Grdović, Neda Parmać, Dean Dvornik i Martine Thomas, Crvena jabuka, Jole, Izabela Martinović i brojni drugi. Voditelji su završne večeri Mariola Milardović Perić i Duško Ćurlić.

Jako mi mnogo znači Splitski festival jer bez njega ne mogu ni zamisliti ljeto. Bez lažne skromnosti, velika je čast voditi jedan od najpopularnijih festivala lakih nota, pogotovo meni kao Splićanki. Još su me kao malenu djevojčicu roditelji vodili na festival i uvijek su me fascinirale prekrasne voditeljice i njihove glamurozne haljine. Nadam se da povjerenje neću iznevjeriti i da će ovo biti još jedna lijepa uspomena u mojoj karijeri, izjavila je Mariola Milardović Perić.

Festival zabavne glazbe Split ili Splitski festival jedan je od najpopularnijih festivala lakih nota u Hrvatskoj, koji se već 56 godina održava svakoga ljeta u Splitu. Splitske Prokurative, na kojima se festival održava od početka 1960-ih, zablistaju početkom srpnja i postanu središtem hrvatskoga glazbenog svijeta. Prvi je Splitski festival održan 1960.

Raduje me da je i ove godine Hrvatska radiotelevizija potpuno posvećena festivalu, uz izravan prijenos retrospektivne večeri u čast pjesnika Momčila Popadića Svoju zvizdu slidin i izravan prijenos završne večeri kao najvažnijega zbivanja Splitskoga festivala u svrhu očuvanja festivalske tradicije. I ove godine uputit ćemo lijepu razglednicu iz Splita diljem Lijepe Naše, a i šire te pozivam sve gledatelje da u petak i subotu budu uz programe Hrvatske radiotelevizije, naglasila je urednica televizijskoga prijenosa Splitskoga festivala Snježana Nožinić.

Redatelj je retrospektivne večeri u čast pjesnika Momčila Popadića te završne večeri Zoran Nikolić, a urednica Snježana Nožinić. Prijenos Splitskoga festivala bit će moguće pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.