Prijenos svečanoga otvaranja Europskih sveučilišnih igara u srijedu na HRT-u

Nakon uspješnoga praćenja Europskoga nogometnog prvenstva, na Hrvatskoj radioteleviziji sve je spremno za praćenje Europskih sveučilišnih igara. U srijedu 13. srpnja u 21 sat na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) na rasporedu je prijenos svečanosti otvaranja Europskih sveučilišnih igara, koja će se održati na atletskome stadionu Sportskoga parka Mladost u Zagrebu.

Osim svečanosti otvaranja i zatvaranja Europskih sveučilišnih igara Hrvatska televizija (HRT – HTV) omogućit će gledateljima izravan prijenos devet sportskih natjecanja (u ragbiju, vaterpolu, muškoj i ženskoj košarci, muškome i ženskome nogometu, košarci tri na tri te muškoj i ženskoj odbojci na pijesku) te će svakodnevno oko 23 sata prikazivati posebnu emisiju Zagrizi medalju, koju će voditi bivša profesionalna skijašica Nika Fleiss. Emisija će se proizvoditi u suradnji s Televizijom Student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Urednici projekta Europske sveučilišne igre na Hrvatskoj radioteleviziji su Daniel Križ i Robert Jelečević.

Hrvatski građani koji ne mogu bodriti sportaše uživo na sportskim terenima u Rijeci i Zagrebu, četiri će izravna prijenosa sportskih natjecanja moći pratiti na Drugome programu HTV-a, a pet prijenosa na Četvrtome programu HTV-a. Sažetke svih događanja i emisiju Zagrizi medalju moći će pratiti svakodnevno na Drugome programu HTV-a, a izvješća s Europskih sveučilišnih igara u sportskome bloku Dnevnika, rekao je Daniel Križ.

Slika koju ćemo svakoga dana slati iz Hrvatske prava je promocija Hrvatske, mladih i sporta. Sve javne televizije u Europi svakoga će dana od nas dobiti nekoliko minuta sažetaka i tako će mnogo gledatelja dobiti priliku vidjeti što se događa na sportskim borilištima u Zagrebu i Rijeci, rekao je rukovoditelj Produkcijskoga odjela Sport Hrvatske radiotelevizije Bruno Kovačević.Na jednome od najvećih sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj nastupit će više od 5000 studenata iz 45 europskih država i s više od 300 različitih sveučilišta, a natjecat će se u 21 sportu.

Ponosan sam zbog toga što je Hrvatska radiotelevizija dio ovoga velikog događaja. Zadaća je javnoga medijskog servisa poticati sport, humanost, zajedništvo, razvoj mladih, toleranciju i izvrsnost, a Europske sveučilišne igre promiču upravo te vrijednosti, rekao je u povodu potpisivanja ugovora s organizatorima Europskih sveučilišnih igara vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.

Osnovni su sportovi u kojima će se studenti natjecati mali nogomet, košarka, nogomet, dvoranski nogomet, tenis, stolni tenis, badminton, odbojka i rukomet. Dodatni su sportovi odbojka na pijesku, veslanje, ragbi sedam, bridž, šah, golf, džudo, košarka tri na tri, karate, sportsko penjanje i taekwondo. Demonstracijski su sportovi plivanje i vaterpolo. Prvi će se put natjecati i osobe s invalidnošću, i to u stolnome tenisu i plivanju.

Europske sveučilišne igre dosad su održane dvaput, 2012. u Cordobi i 2014. u Rotterdamu, a nositelj im je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), dok su Europske sveučilišne igre Zagreb ‒ Rijeka 2016. organizirane pod vodstvom Hrvatskoga akademskog sportskog saveza (HASS) uz partnerstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gradova Zagreba i Rijeke te sveučilišta u Zagrebu i Rijeci.