Marko Martinović snimio televizijsku razglednicu za natjecanje na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu

Prije tri mjeseca za četrnaestogodišnjega Marka Martinovića, mladoga glazbenika iz Novske, počelo je nešto što bi se moglo nazvati životnom pustolovinom. Daroviti učenik Srednje glazbene škole u Novskoj odlučio se prijaviti na audiciju za Euroviziju mladih glazbenika koja se ove godine održava u Kölnu.

Slučajno sam, gledajući Hrvatsku televiziju kod kuće s ocem, vidio oglas i poziv za natjecanje. Dotad nisam ni znao da takvo natjecanje postoji za djecu glazbenike koji sviraju klasičnu glazbu, znao sam samo za Eurosong. No, pomislio sam – idem pokušati, prijavit ću se, pa ćemo vidjeti, ističe Marko Martinović.

I tako je krenula jedna priča i više nego uspješnoga početka, a kraja koji se ni ne nazire jer pred četrnaestogodišnjim je Markom doslovno cijeli svijet. Nakon audicije izabrano je 14 kandidata, a u završnici ih je ostalo pola. Četrnaestogodišnji je solist na tamburi bisernici svoj naslov osvojio u jakoj konkurenciji od sedam velikih glazbenih nada, sjajnih virtuoza u dobi od 15 do 19 godina. Marko je trijumfirao, a publika je u prepunome HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti njegov nastup uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera ispratila ovacijama.

Ocjenjivački sud nije dugo vijećao prije nego što je Marka proglasio pobjednikom. Jednoglasnu potporu Martinoviću dali su dirigent i pedagog Vladimir Kranjčević, urednica u odjelu Glazbeni sadržaji Hrvatske radiotelevizije Gordana Krpan, soloharfistica u Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije Mirjana Krišković, soloklarinetist u Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije Domagoj Pavlović i hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika 2008. Marin Maras.

Dirljiva izvedba Meditacije iz opere Thaïs Julesa Masseneta, u kojoj je razvedenu melodiju izvorno namijenjenu violini savršeno preveo u medij trzalačkoga glazbala te Markov besprijekoran osjećaj za glazbeno vrijeme i zajedničko muziciranje s orkestrom, presudili su da upravo učenik Glazbene škole u Novskoj u razredu profesora Filipa Novosela brani hrvatske boje na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu. I eto ga ovih dana u pripremama za veliko natjecanje! Marko svakodnevno vježba i s osmijehom priznaje da katkad to potraje cijeli dan, a katkad tek sat ili dva, ovisno o raspoloženju.

Prošloga tjedna posjetio ga je producent njemačkoga WDR-a Heinz Peter Bruck koji je s ekipom Hrvatske radiotelevizije došao napraviti filmsku razglednicu iz Hrvatske s kojom će se Marko predstaviti prije natjecanja u Kölnu. Naime, svih 11 izvođača predstavit će se razglednicom države iz koje dolaze, s tim da će tek na kraju razglednice  otkriti ime svoje domovine. Marko je odlučio europskoj publici, simboličnom vožnjom biciklom, pokazati svoj zavičaj, rodno mjesto Jazavice, u kojemu živi s roditeljima i dvije sestre. U izvornome ugođaju posavske ravnice Markova je baka ekipu dočekala s domaćim proizvodima – kruhom iz krušne peći i kulenom, a kako bi dočarao svu ljepotu svojega rodnog kraja, Marko je sa sestrama i pozirao u narodnoj nošnji!

Često me pitaju zašto baš tambura, a odgovor je vrlo jednostavan – u mojemu je kraju tambura omiljeno glazbalo, slušaju je svi, moji prijatelji, moja obitelj, društvo, dijelom je svih veselica… No drago mi je što sam tijekom natjecanja uspio pokazati kako tambura nije samo glazbalo za zabavu, ona je glazbalo na kojemu se, kao i na svima drugima, može svirati svaka vrsta glazbe, ističe Marko Martinović.

Bajkoviti krajolici Lonjskoga polja, vožnja Savom u čamcima na Sunčevu energiju, posjet središtu parka prirode i  selu Krapje zabilježeni su kamerom vrsnoga snimatelja Hrvatske televizije Siniše Galara i tonskoga snimatelja Borisa Harmića. Nakon zapadne Slavonije ekipa se prebacila u glavni grad u kojemu je Marko nastavio svoj put po ulicama i trgovima metropole da bi se, umoran od cjelodnevnoga snimanja, odmorio na zagrebačkoj plaži na Zrinjevcu. Pred njim je veliko natjecanje, koje se održava od 28. kolovoza do 4. rujna u Kölnu. Od hrvatskih predstavnika najveći su uspjeh dosad postigli Monika Leskovar i Filip Merčep. Natjecanje se utemeljeno prije 32 godine održava svake druge godine u drugome europskom kulturnom središtu, a Marku možemo poželjeti samo puno sreće i vjerovati prognozi predsjednika ocjenjivačkoga suda izbora unutar jedne države, maestra Vladimira Kranjčevića, koji je za hrvatskoga kandidata predvidio jedno od prva tri mjesta na eurovizijskoj završnici u Njemačkoj.