HRT, HNK, Lisinski i Muzička akademija ostvaruju prvu hrvatsku izvedbu kantate Gurre-Lieder

Veličanstvena kantata Gurre-Lieder Arnolda Schönberga bit će prvi put izvedena u Hrvatskoj, a u velikome glazbenom spektaklu sudjelovat će čak tri stotine izvođača

Jedan od posebnih događaja predviđenih u okviru obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) bit će prva hrvatska izvedba kantate Gurre-Lieder Arnolda Schönberga 22. i 24. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Time ujedno započinje i nova sezona ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije te ciklusa Lisinski subotom. Projekt zajednički ostvaruju Hrvatska radiotelevizija, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Muzička akademija i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, a predstavnici četiriju partnera danas su potpisali ugovor o suradnji na ostvarenju toga velikog glazbenog događaja.

Nije pretjerano reći da se radi o povijesnome događaju, osobito ako je poznato da je riječ o djelu za čiju je izvedbu potrebno otprilike jednako mnogo izvođača kao za 8. simfoniju Gustava Mahlera te da se to djelo prvi put izvodi u Hrvatskoj. Ovaj veliki projekt ne bismo uspjeli ostvariti sami te me raduje što nam se partnerski pridružuju Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Muzička akademija i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Bit će to ujedno i proslava 80. rođendana maestra Nikše Bareze, koji je 18 godina bio na čelu Simfonijskoga orkestra HRT-a, a tim velikim glazbenim događajem na osobit će se način zaključiti i program obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije , istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.

Ovo je izniman događaj jer prvi put četiri velike institucije surađuju na tako zahtjevnome projektu na kojemu bi nam mogla zavidjeti i velika europska glazbena središta. Stoga pozivam sve Zagrepčane i goste da se odazovu tomu koncertu za pamćenje , izjavila je intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč. U prvoj hrvatskoj izvedbi veličanstvene kantate Gurre-Lieder, Pjesme iz Gurrea Arnolda Schönberga, sudjelovat će čak tri stotine izvođača. Pod ravnanjem maestra Nikše Bareze Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije te vokalni operni solisti, Zbor i Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Zbor Muzičke akademije izvest će spektakularnu, kasnoromantičku, dvosatnu kantatu nadahnutu pjesništvom Danca Jensa Petera Jacobsena, 113 godina nakon trijumfalne praizvedbe pred bečkom publikom.


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskoga i Hrvatska radiotelevizija njeguju izvrsnu suradnju već niz godina te vjerujem da će se tako i nastaviti. Zahvaljujem Hrvatskoj radioteleviziji na podršci i poticaju, a ovaj je projekt nešto čemu se svi jako veselimo jer je riječ o vrlo zahtjevnoj izvedbi te o velikim pripremama koje su pred nama , istaknuo je ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević.

Nakon uspješne suradnje na Euroviziji mladih glazbenika, suradnju nastavljamo ovim fenomenalnim koncertom. Članovi Zbora Muzičke akademije s velikim će zadovoljstvom sudjelovati u projektu i uvjeren sam da ćemo najesen svi uživati u ovoj glazbenoj poslastici  , naglasio je prodekan  zagrebačke Muzičke akademije Krešimir Seletković.

Ovo je prvi put da je uspostavljena ovakva suradnja, a kantata će, pod ravnanjem dirigenta Nikše Bareze, biti izvedena dvaput: prvi put kao početak ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, 22. rujna, a drugi put 24. rujna na otvorenju ciklusa Lisinski subotom