Dokumentarac Neprežaljeni na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Emotivan i potresan film Neprežaljeni snimljen je unutar Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo HRT-a, a radila ga je ekipa emisije Prizma

Uz pomoć glazbenika i štitarskoga kroničara Šime Dominkovića u Neprežaljenima se, kroz intimna i bolna sjećanja svjedoka vremena, otkrivaju priče o prijateljstvima i rijetkim artefaktima prisustva Roma, o glazbenoj virtuoznosti, ali i zauvijek nestalome načinu života. Povjesničari koji se bave proučavanjem Drugoga svjetskog rata u filmu objašnjavaju okolnosti koje su dovele do stradanja Roma.

„Ni sad ne znam točno koje je to godine bilo, uglavnom znam da smo bili u školi, i došli su u školu po djecu. Došli su po njih, da moraju ići.” Tako o danu kad su iz njegova mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome govori Mato Jemrić, danas osamdesetčetverogodišnjak, jer dan kad su njegovi prijatelji odvedeni, u lipnju 1942., zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje.

Samo iz okolice Županje i Vinkovaca odvedeno je više od tri tisuće ljudi. Od Štitara i Otoka do Vrbanje, Bošnjaka i Rajeva Sela Romi su bili sastavni i prepoznatljivi dio zajednice u kojoj su živjeli, školovali se i radili. Neki od romskih glazbenika i danas imaju status zvijezde o kojoj se govori s ponosom.

Dokumentarni film Neprežaljeni Hrvatska radiotelevizija prikazat će 2. kolovoza na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 23.13. Redateljica je Ljiljana Mandić, scenarij potpisuje Marijana Kranjec, snimatelj je Tomislav Trumbetaš, a urednica Daniela Draštata.