In memoriam - Zoja Odak: Priča iz Hrvatske

U povodu smrti nacionalne dramske prvakinje Zoje Odak večeras na HTV 3 u 22:10 prikazujemo hrvatsku dramu Priča iz Hrvatske, za ulogu u kojoj je nagrađena Zlatnom arenom.
Preminula Zoja Odak
Drama je snimljen 1991. u produkciji Hrvatske radiotelevizije i Urania filma. Na 39. pulskom filmskom festivalu 1992. redatelj Krsto Papić dobio je Zlatnu arenu za režiju, dok je film dobio Vjesnikovu nagradu publike Jelen.

U filmu iz 1991. godine glume Ivo Gregurević, Zoja Odak, Maja Ružić, Mustafa Nadarević, Vedrana Međimorec, Dragan Despot, Kristijan Ugrina, Martin Sagner. Scenaristi su Mate Matišić i Krsto Papić.

Radnja se odvija nakon sloma hrvatskog proljeća 1971., a prati studenta Iliju Barića koji mora napustiti zemlju zbog političkog uvjerenja. Njegov otac Luka gubi posao i mora na rad u Njemačku. U međuvremenu odrasta Ilijin brat Ivan Barić, s dvanaest godina svira u rock bandu i zaljubljen je u kolegicu iz razreda Marinu.

Marinin otac drukčijih je političkih uvjerenja i ova se dva roditeljska svijeta međusobno ne podnose. Dolaze devedesete, propada komunizam, dolazi demokracija, a sukobi između roditelja rasplamsavaju se i prenose na djecu.
Film na području RH pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci možete pogledati i seriju Inspektor Vinko u kojoj je Zoja Odak uz Ivicu Vidovića na čelu glumačkog ansambla.