Olimpijske igre na Hrvatskoj radioteleviziji

Od 5. do 21. kolovoza na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) gledatelji i slušatelji moći će pratiti najveći svjetski sportski događaj u ovoj godini – ljetne Olimpijske igre. U Rio de Janeiru natjecat će se oko 12 tisuća sportaša iz cijeloga svijeta u 28 različitih sportova, a na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) predviđeno je oko 260 sati programa.

Olimpijske igre na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV)


Voditelj projekta Olimpijske igre na Hrvatskoj televiziji Stjepan Balog kaže kako će u praćenju Igara najveći izazov biti vremenska razlika od pet sati. 5. kolovoza počinjemo uvodnom emisijom i svečanim otvaranjem, koje je na rasporedu u 1 sat poslije ponoći. Dakle, treba pripremiti budilice jer će se velika većina natjecanja odigravati tijekom noćnih sati, najavio je Stjepan Balog i dodao kako će 260 sati programa za Olimpijske igre biti raspoređeno u tri programska dijela.

Prvi je dio popodnevni program od 14 do 16 sati, a riječ je o repriznome programu noćnih natjecanja koje zaposleni gledatelji nisu mogli ili stigli vidjeti prethodne noći. Riječ je o atletskim i plivačkim natjecanjima ili nastupima hrvatskih reprezentacija.

Drugi je dio večernji program od 16 sati do 23 sata kad, po našemu vremenu, počinju prva natjecanja u Riju (veslanje, streljaštvo, biciklizam, jutarnje sesije ekipnih sportova). Oko 22 sata svakodnevno će se emitirati emisija pod nazivom Cropacabana.

U emisiji će gledatelji moći vidjeti sažetke i pregled najvažnijih nastupa, izjave i reakcije hrvatskih sportaša te najave onih koji tek trebaju izići na borilišta. Većinu reportaža pripremat će HRT-ovi novinari u Riju, a voditelji i urednici emisije iz zagrebačkoga studija bit će Lana Banely i Boris Jelavić.

U suradnji s Hrvatskim klubom olimpijaca svakoga ćemo dana u Cropacabani ugostiti dva sportaša, koji će uz voditelja biti domaćini emisije. Predviđena su i javljanja uživo hrvatskih sportaša iz olimpijskoga parka, u kojemu se nalazi International broadcasting center (IBC) – središnje mjesto primanja i distribucije svih televizijskih signala sa sportskih borilišta i terena. Novinari Hrvatskoga radija i televizije tu će imati svoj radni prostor s malim studijom, redakcijom, montažom i master kontrolom, kaže Stjepan Balog. Bit će tu i najljepših priča iz olimpijske povijesti i još puno drugih zanimljivost.


Za kvalitetnu realizaciju praćenja Igara u Brazil će otputovat ukupno 40 zaposlenika Hrvatskoga radija (HRT – HR) i Hrvatske televizije (HRT – HTV). Komentatori natjecanja bit će Drago Ćosić, Mićo Dušanović, Bruno Kovačević, Marko Šapit, Viki Ivanović, Robert Jelečević te Stjepan Balog. Za posebne priče i reportaže iz Rija zaduženi su Hrvoje Hrengek, Mihovil Horvat i Luka Petrinec. Tome treba dodati i snimateljske ENG ekipe, montažere, realizatore, produkciju i tehničko osoblje iz mastera, koje će se brinuti da svi signali stignu iz Rija u Zagreb.

Olimpijske igre na Hrvatskome radiju (HRT – HR)


Sva važna događanja na Olimpijskim igrama prenosit će se i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). Prijenosi sportskih natjecanja, izvješća i izjave sportaša pratit će se svakodnevno od 14 sati, pa sve do ranih jutarnjih sati. Osim s komentatorskih položaja s mjesta događaja većina programa nastajat će uživo iz radijskoga studija iz Rija koji će, kao i televizijski, biti smješten unutar International broadcasting centra (IBC).

Predviđena su i javljanja u informativne emisije, posebice u Novosti Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), a svakodnevno će se emitirati i dvije posebne olimpijske emisije oko 10 sati ujutro i u kasnim večernjim satima.

Voditelj projekta Olimpijske igre na Hrvatskome radiju Davor Lulić ističe kako će Hrvatski radio pratiti prijenose svih utakmica hrvatskih reprezentacija u ekipnim sportovima, a uživo rukomet, vaterpolo i košarku. Za nastupe hrvatskih predstavnika predviđeni su prijenosi uživo atletike, gimnastike, tenisa i taekwondoa.

Posebne reportaže i javljanja pripremat će se i za informativne emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), i to već od 7 sati za Jutarnju Kroniku, pa sve do noćnih Vijesti.  


Ekipu Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) u Riju de Janeiru čine komentatori i novinari Davor Lulić, Lovorko Magdić, Srđan Fabijanac, Davor Buconić, Krešmir Gotlin i Marko Šivak te tehničari Davor Iljadica i Danijel Blagec. U Zagrebu će Olimpijske igre pratiti Tea Rožman Svedrović, Vladimir Horvat, Sanja Žiger Frljuk, Lana Frančić i Marko Miša.

Olimpijske igre na Novim medijima Hrvatske radiotelevizije  (HRT – NM)


Cijeli je projekt prijenosa Olimpijskih igara multimedijski. Osim na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) i mrežnoj stranici www.hrt.hr, moći će se pratiti i na multimedijskoj platformi HRTi, gdje će se uz Drugi program Hrvatske televizije moći pratiti i dva dodatna programa s izravnim prijenosima događaja iz Rija de Janeira. Također, sve događaje s Olimpijskih igara gledatelji će moći pratiti u visokoj razlučivosti (HRT 2 HD).