Hrvatska radiotelevizija obilježava 40. obljetnicu nagrade Orlando

U povodu četrdesete obljetnice postojanja nagrade Orlando, kojom se nagrađuju najbolja kazališna i glazbena postignuća na Dubrovačkim ljetnim igrama, Hrvatska radiotelevizija (HRT) organizira projekciju dokumentarnog filma Igre od Orlanda 11. kolovoza u 21 sat, kad će ujedno biti predstavljena i prigodna izložba u dubrovačkoj palači Sponzi.

Dokumentarni film o toj uglednoj nagradi bit će prikazan na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) 25. kolovoza u 21 sat, uoči izravnoga prijenosa ovogodišnje svečane dodjele nagrada, kad će se održati i koncert mezosopranistice Dubravke Šeparović Mušović, sopranistice Valentine Fijačko Kobić, kvarteta Henschel te Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Nagradu Orlando osnovao je 1976. Vjesnikov mjesečnik Izbor, a od 1992. preuzela ga je Hrvatska radiotelevizija.

Zahvaljujući sjećanju nagrađenih, od kojih je nekima Orlando odredio životni put, ali i bogatoj arhivi Hrvatske radiotelevizije, koja čuva mnoge isječke antologijskih predstava izvornoga dubrovačkoga ambijentalnog teatra i glasovitih koncerata u Kneževu dvoru, istraživanje prvih četrdeset godina Orlanda pretvorilo se u priču o jedinstvenome emocionalnom umjetničkom vatrometu, o posebnim vrijednostima koje generacijama umjetnika znače Igre od Orlanda , ističe urednica i scenaristica dokumentarnoga filma Renata Margaretić Urlić.

Producentica je filma i izložbe Marija Kosor, dizajner izložbe Igor Juras, redatelj filma Lukša Benić, a urednica i scenaristica Renata Margaretić Urlić.