Veliki brodolomi Jadrana

7. siječnja na HRT - HTV 2 u 12:45

Veliki brodolomi Jadrana dokumentarna je serija u šest epizoda o najpoznatijim nesrećama i brodolomima na hrvatskom dijelu Jadrana.

Serija na atraktivan način prikazuje podvodnu hrvatsku kulturnu baštinu. Priče poput legende o Viškoj bitci, najvećoj pomorskoj tragediji "Jadranskom Titaniku" Baronu Gautschu, potapanju poznatoga ratnog broda Szent Istvana, borbama njemačkih i britanskih brodova tijekom Drugog svjetskog rata bit prikazane su atraktivnim snimkama, izjavama preživjelih aktera i svjedoka događaja, povijesnim dokumentima i zapisima, te očima ekipe ronilaca, povjesničara i arheologa koji su kao članovi ekspedicije obišli 20-ak lokaliteta na Jadranu.

Veliki brodolomi Jadrana je uzbudljiv serijal koji spaja mitove i legende Jadranskog mora, povijest i prekrasno podmorje. Serija donosi i ekskluzivne snimke poput onih tijekom potrage za mjestom legendarne Viške bitke.

1. epizoda: JADRANSKI TITANIC - Baron Gautsch
Putnički parobrod Baron Gautsch pravi je jadranski Titanic. Baron Gautsch, ponos Austrijskog Lloyda koji je 1914., neshvatljivom neopreznošću zapovjedništva broda naletio na austro-ugarsko minsko polje, prva je pomorska žrtva 1. svjetskog rata na Jadranu. U tragediji koja se odigrala po mirnom i lijepom vremenu poginulo je 177 putnika, mahom članova obitelji austro-ugarskih časnika koje su bile na odmoru u Dalmaciji.

Među njima najviše je bilo žena i djece. Krivci za potonuće Barona Gautscha nikada nisu kažnjeni, a sva dokumentacija o istrazi propala je u 2. svjetskom ratu. Olupina toga lijepog parobroda i danas leži na morskome dnu nedaleko od Rovinja kao spomen na davnu pomorsku tragediju i nevine žrtve koje su zauvijek nestale u dubinama Jadrana.

Autori:  Danijel Frka i Marino Brzac
Režija:  Davor Šarić
Suredateljica i montažerka: Dana Budisavljević
Producent:  Robert Tomljenović
Produkcija:  Ring multimedia