HRT obilježava četvrt stoljeća od pogibije snimatelja Gordana Lederera

Hrvatska radiotelevizija obilježava četvrt stoljeća od pogibije snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku.

U spomen na svojega poginuloga zaposlenika i kolegu danas izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije polaže vijence i pali svijeće na mjestu njegove pogibije.

Gordan Lederer stradao je na brdu Čukuru pokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, koji su poslije uklopljeni u Banijska ratna praskozorja.

U spomen na poginuloga kolegu Hrvatska radiotelevizija prošle je godine na 24. godišnjicu njegove pogibije otkrila spomen-obilježje Slomljeni pezjaž, prema mišljenju mnogih jedno od najljepših spomen-obilježja posvećenih Domovinskome ratu.

Spomen-obilježje se nalazi na mjestu pogibije Gordana Lederera i u proteklih su ga godinu dana obišle tisuće građana, a postao je i prepoznatljiv simbol Hrvatske Kostajnice.

Na HRT1 u 14:50 prikazujemo i dokumentarni film Slomljeni pejzaž - Gordan Lederer scenarista i redatelja Milana Bešlića, snimljen 2015. Film prati izradu studije i spomenika poginulom snimatelju HRT-a. Snimatelj dokumentarnog ostvarenja je Mario Marko Krce, tonski snimatelj Daniel Golem, a montažer Damir Horvatek. Film možete4 pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Posjetite i stranicu Gordan Lederer - Slomljeni pejzaž.