Žarko Kaić: Pucanj u istinu na usluzi HRTi

Na današnji dan 1991. godine u osječkom naselju Brijestu pripadnici JNA rafalom iz transportera ubili su snimatelja Hrvatske radiotelevizije Žarka Kaića, dok je kolega Dragan Krička teško ranjen.

Na multimedijskoj usluzi HRTi donosimo dokumentarni film Žarko Kaić: Pucanj u istinu koji govori o tome kako je poginuo naš snimatelj.Na Hrvatskoj radioteleviziji Žarko Kaić radio je punih dvadeset godina te ostvario niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskoga rata autor je, među ostalim, i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja. Njegov život ne može se svesti samo na jedan pucanj, premda je to bio pucanj u istinu.

Nakon ubojstva Gordana Lederera, ubojstvo Žarka Kaića u Osijeku cijelom je svijetu pokazalo kolika je mržnja prema istini sadržana u srpsko-četničkoj agresiji na Hrvatsku. Snimatelj Kaić dobrovoljno je krenuo u Domovinski rat kao svjedok istine. Pucanj iz tenka JNA, bio je pucanj u istinu o Domovinskom ratu. Žarkove snimke to i dokazuju.

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma je Darko Dovranić, snimatelj Dragan Ruljančić, a montažer Jadranko Kakša.


Foto: Krasnodar Peršun za HRT

Danas je u spomenutom osječkom naselju Brijestu, na mjestu Kaićeve pogibije otkrivena skulptura i spomen-obilježje "Posljednji kadar" koje su Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek podignuli u spomen na snimateljevu žrtvu, ali i sve ostale poginule branitelje Grada.

Osim na usluzi HRTi, dokumentarni film Darka Dovranića možete pogledati i na stranici Žarko Kaić - Posljednji kadar te Dani ponosa.
28. kolovoza 1991. - Ubijen naš snimatelj Žarko Kaić