HRT obilježava 450. obljetnicu opsade Sigeta i pogibije Nikole Zrinskoga

Dokumentarcem U boj Hrvatska radiotelevizija obilježava 450. obljetnicu opsade Sigeta i pogibije Nikole Zrinskoga


Dokumentarna produkcija Hrvatske radiotelevizije (HRT) pripremila je slikovit dokumentarni film U boj, koji traje 52 minute, o jednome od najpoznatijih događaja iz vjekovne borbe protiv stranih osvajača – opsade Sigeta i junačke pogibije Nikole Zrinskoga. Hrvatska radiotelevizija time se ujedno pridružuje proslavi 450. obljetnice toga događaja.

U hrvatskoj je povijesti i tradiciji Nikola Zrinski zapamćen kao jedan od najvećih junaka koji su za opstanak domovine dali život. Taj je hrvatski knez sa svojom malom četom poginuo tijekom turske opsade ugarskoga grada Sigeta. Zrinski je s vojnicima 7. rujna 1566. godine izveo junački juriš iz tvrđave, a u zadnjemu su boju, na čelu sa Zrinskim, gotovo svi poginuli.

Jedan od najvrednijih dijelova dokumentarca otkriće je sablje i kacige Nikole Zrinskoga, koje se čuvaju u Beču, a za koje hrvatska javnost gotovo uopće nije znala. To je otkriće tijekom snimanja HRT-ova dokumentarnoga filma U boj potaknulo Zrinsku gardu iz Čakovca da organizira izložbu tih predmeta u Muzeju Međimurja. Izložba se može razgledati od 17. rujna, ističe scenarist i urednik Vladimir Brnardić.

Dokumentarni film U boj premijerno je bio prikazan u utorak 6. rujna u atriju Staroga grada Čakovca, zatim 7. rujna u 19 sati u kinu Hrvatski dom u Pakracu, a bit će prikazan i u Luzernu 18. rujna u prostorijama Hrvatske katoličke misije, a poslije u Domu Zrinski u Luzernu.

Gledatelji Hrvatske radiotelevizije dokumentarac mogu pogledati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u četvrtak 8. rujna s početkom u 21:30, te na usluzi HRTi.Redatelj je Aldo Tardozzi, scenarist i urednik Vladimir Brnardić, direktor fotografije Davor Petričić, montažerka Iva Blašković, a dizajn i obradu zvuka potpisuje Frano Homen, a producent je Marko Kaić.

U sklopu obilježavanja 450. obljetnice opsade Sigeta i junačke pogibije hrvatskog nacionalnog junaka Nikole Zrinskog HRT Vam omogućuje da naučite pjevati popularnu ariju iz najpoznatije hrvatske opere Nikola Šubić Zrinski Ivana Zajca. Pjevajte uz titlove i završnu sekvencu dokumentarnog filma U boj. Ariju pronađite i u HD-u na usluzi HRTi.