Mnoštvo novosti u dječjemu i obrazovnome programu


Mnoštvo novosti ove jeseni u dječjemu i obrazovnome programu    Hrvatske radiotelevizije

Iz Produkcijskoga odjela Djeca i mladi Hrvatske radiotelevizije ove jeseni stiže mnoštvo novosti. Na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) svakoga radnog dana od 9.30 do 10.30 emitirat će se Školski program, a oni koji su ga propustili, reprizu će moći pratiti poslijepodne od 16.45. Osim već poznatoga Školskog sata u okviru toga bloka emitirat će se dvije polusatne tjedne emisije. Subotom će se u obrazovno-zabavnoj emisiji za djecu osnovnoškolskoga uzrasta Luka i prijatelji zabavljač Luka Bulić snimati u studiju s troje djece. (Re)kreativac je novi format, emisija  o zdravome načinu života za mlade. Prvi put u povijesti Hrvatske televizije emitirat će se i emisija koja će biti posvećena učiteljima pod nazivom Sjedni, odličan!, voditeljice i urednice Sunčice Findak.

Unutar Juhuhua, jutarnjega magazina za djecu predškolskoga uzrasta, osim Čarobne ploče, Leina kutka i Ninina kutka, emitirat će se nekoliko novih emisija: dokumentarno-animirana serija Volim životinje, igrano-animirane serije Ručice čarobnice i Njama, njam te animirana serija Pustolovine Miše i Robina.

Na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) nastavit će se prikazivanje debatne emisije za srednjoškolce Ni da, ni ne te emitiranje filmova iz ciklusa Pisci i djela. Emisija Navrh jezika u jesenskoj će shemi produljiti svoje trajanje na 15 minuta.


Obrazovni program vraća se na Hrvatsku radioteleviziju. Na ovaj način javna televizija nastojat će djeci i mladima pružiti kvalitetan i edukativan program te teme i  sadržaje koji bi ih mogli zanimati u njihovome daljnjem životu , ističe vršitelj dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Dražen Miočić. Dodaje da će specijalizirani mrežni portali Hrvatske radiotelevizije juhuhu.hr i skolski.hr te mobilne aplikacije namijenjene djeci, tinejdžerima i profesorima uskoro dobiti svoju nadogradnju.

Portal juhuhu.hr bit će obogaćen trima novim videoigrama. Na skolski.hr stiže nova serija s najtežim lekcijama iz srednjoškolske matematike SOS matematika, a lekcije je izabrao i obradio poznati matematičar Toni Milun , dodaje Dražen Miočić.

Krajem ove godine tu će se naći i projekt Drugi koji tematizira vjerske, nacionalne i socijalno ugrožene manjine. Projekt će se ostvariti usporedno na dvije platforme – unutar emisije Školski sat na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) i na mrežnome portalu školskoga programa. Posvećen je međukulturnomu obrazovanju koje osnažuje razumijevanje, uzajamno poštovanje i dijalog među pripadnicima različitih kultura. 

U projekt su uključeni svi sudionici obrazovnoga sustava, učenici svih uzrasta, nastavnici, stručnjaci i nevladine udruge uključene u građanski odgoj. Na objema će se platformama prikazivati najbolji učenički filmovi i radovi iz više od 150 srednjih i osnovnih škola te stručni animirani filmovi i kratki dokumentarni filmovi u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije. Na portalu skolski.hr pored tih će materijala biti postavljeni različiti prateći didaktički materijali, a bit će osiguran i prostor namijenjen mrežnim debatama u kojima će sudjelovati učenici.

U kutku za nastavnike i roditelje bit će objavljeno pedesetak novih videoisječaka. Za njih pedagozi, psiholozi, informacijsko-komunikacijski i drugi stručnjaci govore o aktualnim temama koje su važne za odgoj i obrazovanje.

Osim navedenih novosti krajem godine gledatelje očekuje i Hrvatski dječji festival, snimka koncerta zborova iz cijele Hrvatske te četiri nove emisije iz serije Majstori svirači.

U pripremi su i dokumentarni film i drama koje Hrvatske radiotelevizija ostvaruje s Europskom radiodifuzijskom unijom (eng. European Broadcasting Union – EBU), a njihov se završetak očekuje krajem 2016. godine.