Radio Sljeme programu vraća gradski karakter

HRT – Radio Sljeme svojemu programu vraća gradski karakter

Uz novi termin Zagrebačkoga dnevnika u programu popularnoga radija, koji dnevno sluša gotovo 200 tisuća slušatelja, ubuduće će biti više tema povezanih sa Zagrebom i širom okolicom

HRT – Radio Sljeme od 12. rujna osvježit će svoj program i naglasiti njegov gradski karakter. Važno je to zbog gotovo 200 tisuća slušatelja, koliko ih dnevno sluša Radio Sljeme u gradu Zagrebu, ali i zbog tradicije informativnoga dijela programa, koji je Zagrepčanima oduvijek nudio provjerene i aktualne informacije , kaže vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT − Radija Sljeme Tanja Baran. Pojašnjava kako je nekoliko emisija sasvim novo, nekoliko ih je je izmijenjenih ili dorađenih, a neke su dobile novi, primjereniji termin.

Radi privlačenja što većega broja slušatelja, Zagrebački dnevnik će od 12. rujna započinjati u 16.10, a ne u 17.10, kao dosad. To će ubuduće biti novi termin emisije Na Sljemenu sa Sonjom urednice Sonje Šarunić. Unutar Zagrebačkoga dnevnika radnim se danom uvodi Tema dana kao višeminutni osvrt na najvažniji događaj, vijest ili izjavu dana. U emisiju će biti uključeni i relevantni sudionici, analitičari i stručnjaci. Aktualne promjene u informativnome programu pratit će i osvježena tonska kulisa emisija Vijesti i Zagrebačkoga dnevnika.

Svakim radnim danom u terminu od 13.10 na rasporedu će biti emisija Aktualno u Zagrebu, u obliku proširenih vijesti s najvažnijim informacijama iz grada. To je ujedno i emisija u kojoj će slušatelji moći čuti i prva izvješća novinara sa zagrebačkih aktualnih događanja.

Tijekom jutarnjega programa uobičajena reporterska javljanja bit će obogaćena gradskim temama povezanim sa svakodnevnim funkcioniranjem u Zagrebu. Popodneva su rezervirana za razgovore o obrazovanju, zdravstvu, socijalnim pitanjima, civilnome društvu, obiteljskoj problematici, vjerskim pitanjima i životnome stilu, a bit će i dosta savjetodavnih sadržaja. Program će obilovati prilozima posvećenima različitim zagrebačkim tradicijama te Zagrebu u europskome kontekstu. Subotom prijepodne osmišljena su reporterska javljanja pod nazivom Špica i kumica, u kojima će sudjelovati sugovornici okupljeni na zagrebačkoj špici i tržnici Dolac. Svako jutro u 7.45 u rubrici Bolja polovica objavljivat će se najbolje poruke dana, koje će s urednicima HRT – Radija Sljeme na stranici na Facebooku oblikovati slušatelji.   


Svaku večer od 20.30 do 22.00 emitirat će se autorske emisije. Ponedjeljkom je to emisija Etno, fletno! autora Frane Ridjana. U njoj će se tematizirati hrvatska tradicijska kultura i baština. Svaka posljednja emisija u mjesecu bit će koncertna i emitirat će se uživo s publikom iz radijskoga koncertnog studija Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije. Utorkom će se autorica Sandra Bagarić baviti književnošću, kazalištem i kabareom u emisiji Gospodična Muza, a srijedom će Ivan Dorian Molnar u emisiji Brže, više, jače slušatelje voditi u svijet sporta. Četvrtkom je na rasporedu već dobro poznata Kajkavijana s Anom Lacković Vargom, petkom Miljenko Cvitković Minja vodi top-listu i glazbeni kviz u emisiji Partytura, subotom Jelena Pajić u emisiji Tvornica snova slušatelje vodi u svijet filma i filmske glazbe, a nedjeljom u emisiji Kristalni zvuk Domagoj Pavin u svijet popularne duhovne glazbe.   

Nedjeljom prijepodne reporteri HRT – Radija Sljeme kreću na put. Ne samo po Zagrebačkoj županiji, već i dalje, u sve krajeve u kojima se čuje HRT-ov popularni zagrebački radio. Ta će se reporterska javljanja zvati Putni nalog, a reporteri će se javljati od 9.00  do 13.00. Bit će to cjeloviti prikazi sredina u koje dolaze: zemljopisni, povijesni, gospodarski, turistički, gastronomski, kulturni, sportski i glazbeni.

Radio Sljeme prednost daje glazbi evergreenskoga tipa , kaže Tanja Baran i dodaje da će slušatelji u programu moći čuti više domaće glazbe, i to pretežno iz 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća. Također, glazbeni će program uvelike uključiti zagrebačke pjesme i kajkavske popevke.

Novost u informativnome dijelu jest i pozornost koja se želi posvetiti široj okolici Zagreba, Zagrebačkoj županiji, ali i drugim županijama središnje i sjeverozapadne Hrvatske , kaže koordinator informativnoga programa Ivan Hlupić. Važnim vijestima iz tih krajeva HRT – Radio Sljeme želi u cijelosti ispuniti svoju ulogu regionalnoga radijskog centra Hrvatske radiotelevizije.