Zaboravljeni glasovi HR-a prisjećaju se najljepših glasova radijskoga etera

U okviru obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) urednica emisije Hrvatskoga radija Zaboravljeni glasovi Tamara Bregeš podsjetit će nas 20. i 21. rujna 2016. na spikerice i spikere, ljude bez čijega je glasa nezamisliv program radija i televizije.

Tako je bilo od samih početaka, a tako je i danas. Od legendarnoga pozdrava Halo, halo, ovdje Radio Zagreb! spikeri su se takozvane zagrebačke spikerske škole javljali u eter s ljubavlju prema svojemu pozivu, ali i poštovanjem prema slušateljima i gledateljima. Za spikersku službu Radiotelevizije Zagreb veoma je važan trenutak bilo osnivanje spikerskoga studija 1962. Tad je raspisan natječaj za radijske i televizijske spikere, a kandidati su nakon početnih predavanja polagali ispite. Polaznici koji su u potpunosti ispunili stroge uvjete mogli su nakon toga postati spikeri, najprije u privremenome, a poslije u stalnome radnom odnosu na Radioteleviziji Zagreb, ističe urednica emisije Tamara Bregeš. U Zaboravljenim glasovima u čast spikerskoj profesiji iz radijske je arhive odabrala jedan radijski i jedan televizijski primjer. U toj emisiji posvećenoj spikerskoj profesiji tekst čita spikerica Maja Crnobori Tretinjak, a glazbena je urednica Marija Matijević.

Slušat ćemo emisiju Prolazi sve osim sjećanja iz 1995., u kojoj je radijska spikerica Marta Tomljenović Vidaković o spikerskome i voditeljskome poslu razgovarala s urednicom Dubravkom Družinec Ricijaš. U drugome dijelu emisije Tamara Bregeš pripremila je arhivsku snimku iz 2012. godine – kao prisjećanje na omiljenu i nezaboravnu voditeljicu i spikericu Hrvatske radiotelevizije Helgu Vlahović Brnobić, a koju je uredila Monika Lelas Halambek.

Emisija će se emitirati u utorak 20. rujna na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u dva dijela od 20.15 do 22.00. Reprizu Zaboravljenih glasova možete poslušati idući dan, 21. rujna, na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) od 14.00 do 15.00 te od 18.00 do 19.00.