Nova emisija za djecu i mlade (Re)kreativac

          Emisija je namijenjena mladim kreativcima i rekreativcima, a govori o zdravome načinu života za djecu i mlade i usvajanju dobrih prehrambenih navika i tjelovježbi


                            

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) ove će jeseni posvetiti veliku pozornost emisijama za djecu i mlade. Među njima je i nova emisija (Re)kreativacEmisija je to koja bi mogla razveseliti mlade rekreativce i kreativce, a nastala je prema ideji vršiteljice dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa HTV-a Jasne Burić. Govorit će o zdravome načinu života i potaknuti djecu i mlade na usvajanje dobrih i poželjnih prehrambenih navika uz neizostavnu tjelovježbu ”, ističe vršitelj dužnosti  rukovoditelja Produkcijskoga odjela za djecu i mlade Hrvatske radiotelevizije Anđelko Glibo.

Svi smo mi sportaši u srcu i mislima. Ali kad treba napokon obuti tenisice i zaputiti se na tjelovježbu, često postoji nešto važnije ili hitnije. Temeljna je ideja promovirati kretanje i zdravu prehranu mladih , kaže urednica emisije Silva Skender. Iz toga je razloga i nastao (Re)kreativac – emisija čiji je cilj potaknuti gledatelje na rekreacijsko bavljenje sportom, upoznati ih sa što više sportova, objasniti im gdje, kako i zašto se odlučiti za neku sportsku aktivnost, ali i upoznati ih s osnovama zdrave prehrane koja će im pomoći probuditi možda uspavani zdravi duh u zdravome tijelu. Naime, istraživanja pokazuju da je pretilost sve češća u djece školske dobi, a ona može biti uzrokom niza bolesti.

Voditelj emisije bit će Ivan Planinić, omiljen kod djece i rado viđeno lice u Školskome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV). Kao kreativni rekreativac Ivan će vježbati za gledatelje, ali ne i umjesto njih. Njegov je zadatak pokazati kako odabrati sport po svojoj mjeri i nastaviti dalje do pune forme, a brojne nepoznate činjenice i zanimljivosti o sportovima te motivirajuće priče onih koji su krenuli i uspjeli u svojemu naumu bit će dodatni motiv gledateljima da se pokrenu. Šaljivo parafrazirajući poznatu izreku o uspjehu, voditelj emisije kaže: „Iza velikih uspjeha svakoga profesionalnog sportaša ponosno stoje i mali uspjesi svih (re)kreativaca.” 

Tjedna emisija (Re)kreativac emitirat će se nedjeljom u 14.40, a reprizirati utorkom u 11.00. Imat će četiri glavne rubrike.

U prvoj, Na terenu, Ivan Planinić zajedno s trenerom otkriva osnove pojedinoga sporta. Kod kineziologa druga je rubrika – u njoj Ivan od kineziologa doznaje kako bavljenje određenim sportom djeluje na naš organizam. Slijedi Savjet  nutricionista i kuharov dodatak,  gdje će nutricionist govoriti općenito o zdravoj prehrani i prehrani prikladnoj za bavljenje određenim sportom. Gledatelji će doznati kako odabrati namirnice koje  će naše tijelo dovesti u odličnu formu, a prema nutricionistovim smjernicama kuhar će pripremiti ukusno i jednostavno jelo.

U posljednje vrijeme javne ustanove ulažu velik napor u sastavljanje što zdravijega jelovnika u školama te u promoviranje kretanja djece. Namjera je emisije (Re)kreativac pokazati sve vrijednosti zdrave prehrane i kretanja , ističe urednica emisije Silva Skender.

U rubrici Moja priča čut ćemo priče poznatih i osobitih  sportaša rekreativaca koje bi trebale biti dodatna motivacija i poticaj na bavljenje određenim sportom. Očekuje se i mnogo dobrih, zanimljivih i zabavnih priča začinjenih povijesnim činjenicama i brojkama.

Urednica je emisije (Re)kreativac Silva Skender, redateljica Ivana Radovčić, voditelj Ivan Planinić, scenarist Zdravko Šarčević, snimateljica i montažerka Ana Šerić, producent Lukša Marotti.