Hrvatska ratna mornarica 25

13. rujna na HRT3 u 21.05 - dokumentarni film iz 2016.

H
rvatska ratna mornarica ustrojena je turbulentne jeseni 1991. godine. Kao i ostatak hrvatskih oružanih snaga, rađanje hrvatske mornarice odvijalo se u velikim kušnjama. Prvo je valjalo osvojiti što više brodova, vojarni i streljiva i paralelno protjerati jugoslavensku mornaricu izvan hrvatskih nacionalnih voda. Hrvatska ratna mornarica zatim je sudjelovala u velikim pobjedama Domovinskoga rata.

Poslije rata za HRM je počelo novo doba i razvojni put koji još traje. Mnoge su zadaće uspješno izvršene i započete su nove. Osnovana je Flotila RH i Obalna straža RH. Nastavljeno je opremanje i modernizacija novim brodovima, zadaćama i misijama. HRM je uključena u Partnerstvo za mir i NATO, a njezini pripadnici iskazali su se i u združenim akcijama na Mediteranu. Unaprijeđen je ustroj, obuka, školovanje. Tu su još i dušobrižništvo, kultura, sport, humanitarne aktivnosti...

Hrvatska televizija ovim dokumentarnim filmom pridružila se proslavi četvrt stoljeća postojanja naše mornarice, moderne vojne organizacije koja brine o sigurnosti hrvatskih voda od Prevlake do Savudrije.

Scenarist i redatelj: Zoran Margetić
Scenarist i urednik: Leon Rizmaul
Proizvodnja: HRT