Jesenska programska shema Hrvatske televizije

Jesenska programska shema na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) službeno počinje danas, 19. rujna 2016. godine, iako su neke od novih emisija već početkom rujna započele s emitiranjem. Sva četiri televizijska programa tijekom predstojećih mjeseci gledateljima će ponuditi široku lepezu zanimljivih sadržaja, a u nastavku donosimo podroban pregled sadržaja koje ćete moći pratiti.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1)

Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) priprema mnoštvo novih zanimljivih programskih sadržaja i nekih postojećih, ali osvježenih emisija. Radni će dan mnogima i ove jeseni započinjati s omiljenom i rado gledanom emisijom Dobro jutro, Hrvatska. Novost je to da će se omiljena i rado gledana HRT-ova jutarnja emisija odsad emitirati i subotom.

U prijepodnevnome su terminu svakoga dana na rasporedu emisije javnoga sadržaja s temama iz znanosti i obrazovanja, iseljeništva, ekologije, pučke i predajne kulture te religije Treća dob, Glas domovine, Eko zona, Pučka i predajna kultura te Riječ i život.

Mozaična emisija Hrvatska uživo mijenja svoj dosadašnji termin emitiranja, pa će je gledatelji ubuduće moći pratiti svakodnevno od 13.15. Od ponedjeljka do četvrtka i dalje će se emitirati kviz Potjera prije središnjega Dnevnika. Petkom se u popodnevnome terminu ponovno uvodi emisija o Hrvatskoj radioteleviziji. Novu emisiju Moj HRT uređivat će i voditi Uršula Tolj.

17.20 vrijeme je rezervirano za domaću dramsku seriju. Gledatelji će prvo moći pratiti prvu i drugu sezonu popularnoga Crno-bijelog svijeta. Treća je sezona na rasporedu od početka listopada petkom navečer na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1).

Nova jesenska programska shema donosi još više podataka o vremenu. Svakoga dana, minutu prije početka središnjega Dnevnika, gledatelji će u kratkome i pamtljivome obliku doznati najosnovnije informacije o vremenu u danima koji slijede. Trajanje središnjega Dnevnika skraćuje se na četrdeset minuta, no u nastavku slijedi emisija Tema dana koja će se emitirati svakodnevno, a obrađivat će teme koje su obilježile taj dan u Hrvatskoj ili svijetu. Urednik Teme dana bit će Denis Latin, a voditelji Zrinka Grancarić i Branko Nađvinski.

Ponedjeljkom je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) na rasporedu novi talk-show Željke Ogreste pod nazivom Dva : jedan u gostima u kojemu će autorica ugostiti brojne hrvatske vrhunske sportaše. Utorkom je na programu humoristična emisija koju ostvaruje poznata vesela družina predvođena Željkom Pervanom. Mladen Horvat i Sanja Vejzović dio su društva koje bi trebalo nasmijati gledatelje u emisiji Naknadno.

Istoga dana na rasporedu je novi vanjskopolitički magazin Global autorice Zdenke Kardum. Emisija će obrađivati najvažnije svjetske događaje te donositi intervjue s vodećim analitičarima, komentatorima i novinarima. Uz ključne vanjskopolitičke događaje emisija će opsežno pratiti i analizirati hrvatsku politiku u međunarodnim odnosima.

Srijedom se nakon jednogodišnje stanke vraća kultna emisija Pola ure kulture urednice Branke Kamenski. Emisija će se i dalje izravno baviti trenutačnim problemima hrvatske kulturne politike, fenomenima u umjetnosti te rubnim temama kulturnoga života. Osim domaćih kulturnih vijesti otkrivat će i zanimljivosti koje su se u tome tjednu pojavile i na svjetskome kulturnom zemljovidu. Nakon Pola ure kulture, u novome terminu srijedom u 21.30, slijedi emisija Labirint urednice Jagode Bastalić.

Četvrtak krajem rujna donosi novi kviz Hrvatske radiotelevizije Šifru. Nakon dugo vremena i mnogobrojnih licencnih kvizova Hrvatska radiotelevizija proizvodit će domaći kviz, a u ulozi je voditelja pojavit će se Joško Lokas.

Petak navečer od listopada je rezerviran za filmove s pet zvjezdica, nakon čega slijedi nova emisija Branimira Bilića Hrvatska za pet. U pedesetominutnoj emisiji bit će uživo predstavljeni najbolji pojedinci, skupine, tvrtke i kreativne ideje iz područja kulture, znanosti, obrazovanja, industrije znanja, kreativnoga poduzetništva, humanitarnoga i volonterskoga rada, ekologije i duhovnosti.

I vikend donosi iznenađenja. Nakon subotnjega izdanja emisije Dobro jutro, Hrvatska emitirat će se emisije javnoga sadržaja s temama o vojsci i geopolitici, braniteljima, nacionalnim manjinama, religiji te potrošačima. Subota poslijepodne rezervirana je za televizijske emisije posvećene dokumentarnim i zabavno-popularnim sadržajima.

Umjesto stranih licencnih emisija Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) subotom navečer u program vraća domaću zabavno-natjecateljsku emisiju koja će promicati domaću glazbu i hrvatske autore te pjevače i mlade nade glazbene scene. Urednik je emisije Zlatko Turkalj, a voditeljice su Renata Sopek i Maja Ciglenečki.

Nedjeljom u prijepodnevnim satima na rasporedu je nova emisija autora Tihomira Dujmovića Iza zavjese. Emisija bi trebala pokazivati što se krije u pozadini pojedinih političkih poteza i davati sažetak svih bitnih događaja u prošlome tjednu.

U svojim uobičajenim terminima ostaju tri najgledanije emisije Hrvatske radiotelevizije Plodovi zemlje, More i Nedjeljom u dva. Nakon Aleksandra Stankovića i njegovih gostiju na rasporedu će biti emisija Mir i dobro.

Zabavu i smijeh nedjeljom predvečer donijet će četvrta sezona igraonice (eng. game-show) Volim Hrvatsku. U svakoj emisiji, kao i dosad, timovi sastavljeni od poznatih osoba kroz igru će provjeravati svoje znanje o Lijepoj Našoj. U domove gledatelja vraćaju se voditelj Mirko Fodor i kapetani timova braća Bojan i Goran Navojec, a urednica emisije je Elizabeth Homsi.

Od sredine listopada u večernjemu će terminu na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) gledatelji moći pratiti dugonajavljivanu domaću dramsku seriju Novine. Od emisija iz Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije (HRT – IMS) gledatelji će ove jeseni nastaviti gledati emisije Vijesti, Vijesti u 17, podnevni, središnji i kasnovečernji Dnevnik te Otvoreno.

Gledatelji Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) ove će jeseni moći uživati i u novim sezonama izvrsnih stranih serija poput Kuće od karata, Mjesta koje zovem dom te Downton Abbyja, a nedjeljom u 15.45 stiže i sjajna serija dokumentarnih filmova od 30 nastavaka Ovo je opera.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2)

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) donosi mnoštvo novih i zanimljivih sadržaja u Školskome programu kojega prošlih godina na malim ekranima gotovo nije ni bilo. Poštujemo tradiciju koja je desetljećima bila prisutna na Hrvatskoj televiziji, a koja je poticala i povezivala ulogu javne televizije s važnom ulogom škole, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) Jasna Burić.

Osim izbora sjajnih serija i dokumentarnih emisija, velika će se pozornost posvetiti i emisijama za djecu i mlade. Radnim danom od 9.30 do 10.30 vrijeme je rezervirano za Školski program, a oni koji su ga propustili reprizu će moći pratiti u popodne od 16.45.Osim premijernih emisija za učenike Školski sat novost je obrazovno-zabavna emisija za djecu osnovnoškolskoga uzrasta Luka i prijatelji koja će se emitirati jedanput tjedno. Emisija je to koja je namijenjena je djeci od 6 do 12 godina, a koja će se temeljiti na suvremenim obrazovnim dosezima: igrom, razgovorom i glazbom do obrazovanja. Voditelj je Luka Bulić, koji je još kao dijete vodio kultnu HRT-ovu emisiju Mali veliki svijet. Urednik je Anđelko Glibo.
Emisija koja bi mogla razveseliti mlade rekreativce i kreativce (Re)kreativac govorit će o zdravome načinu života za djecu i mlade. Cilj je emisije potaknuti mlade, ali i starije na usvajanje dobrih i poželjnih prehrambenih navika uz neizostavnu tjelovježbu. Voditelj je emisije, omiljen kod djece i mladih, Ivan Planinić, a urednica je Silva Skender.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2), prvi put u HRT-ovoj cjelokupnoj dosadašnjoj proizvodnji, pokreće emisiju o učiteljima. Urednica i voditeljica Sunčica Findak u emisiji Sjedni, odličan bavit će se učiteljima koji za simbolične plaće rade velika djela od neprocjenjive vrijednosti, a bez kojih naša djeca ne bi imala potrebna znanja i odgoj.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u jesenskoj programskoj shemi nastavlja i s provjerenim i gledanim emisijama. Među njima su dječje emisije Juhuhu s najnovijim crtićima te Čarobna ploča, Lein kutak i Ninin kutak. Gledana i omiljena Vrtlarica autorice Kornelije Benyovsky Šoštarić donosi nove izvrsne vrtne priče u kojima će gledatelji moći uživati subotom i nedjeljom u 11.30.

Od stranoga serijskog programa Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) može se pohvaliti premijerama produkcijski najboljih svjetskih televizijskih serija. Tako će između ostalih gledatelji moći pratiti Igre prijestolja i Vikinge. Za ljubitelje odličnih dramskih serija tu su i nove kostimirane serije Wives and daughters, The way we live now i The Buccaneers. Na programu će se naći i premijerne humorističke serije: 11. sezona serije Dva i pol muškarca, 5. sezona Ludnice u Clevelandu, 6. sezona serije Pa to je fantastično te 1. i 2. sezona serije Fawlty Towers. Stižu i nove epizode popularne zabavne emisije Graham Northon i gosti. Gledatelji će imati prigodu vidjeti najnovije epizode s najvećim svjetskim imenima iz svijeta zabave.

Neće nedostajati ni dokumentarnih filmova i zabavnih emisija o životnome stilu. Tako stižu nove emisije posvećene domu i dizajnu. Dizajn interijera u rukama amatera natjecateljska je emisija u kojoj amateri preuređuju kuće i stanove prema vlastitim zamislima. Serija je postigla veliki uspjeh na BBC-u, a Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) emitirat će tri sezone.

Mjesto pod suncem – ostati ili otići emisija je koja govori o vječnoj dvojbi gdje je nečije mjesto pod suncem i kako ga pronaći. Emisija će pokazati niz privlačnih europskih odredišta i kuća. Prikazat će se i BBC-jevi iznimno kvalitetni dokumentarni filmovi o životinjama Divlja Patagonija, a u Najvećim pustolovinama u Velikoj Britaniji s Bearom Gryllsom prvi će put gledatelji imati priliku vidjeti mali dio života poznatoga pustolova. Vrtovi u seriji  Najljepši vrtovi, pogled iz zraka gledaju se iz ptičje perspektive, a u njoj će biti prikazani najljepši britanski vrtovi s nizom snimaka kakve gledatelji inače nisu mogli vidjeti šećući se vrtovima. Pite i pudinzi Pula Hollywooda i Lidijina kuhinja kulinarske su emisije u jesenskoj programskoj shemi Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2).

Nastavlja se emitiranje kriminalističkih serija koje su gledatelji zavoljeli. Na programu će biti Don Matteo, Detektiv Murdoch, Poirot, Umorstva u Midsomeru Zločinački umovi, Nijemi svjedok, Zakon i red te Vera. Slijede serije o pravu i pravdi te odvjetničkim temama Hinterland, Dobra žena, Silk, Boardwalk empire, Carstvo poroka, popularna kriminalistička serija, treća sezona serije Motel Bates, Ray Donovan i serija Pad.

Za ljubitelje sporta Dugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) priprema raznoliku sportsku jesen. Ponedjeljkom je na rasporedu emisija Stadion koju će gledatelji moći pogledati i sutradan u reprizi. Nogometna  liga prvaka slijedi srijedom, a četvrtkom utakmice Europske nogometne lige. Jesen će biti bogata najvažnijim košarkaškim, rukometnim i vaterpolskim utakmicama te svim kvalifikacijskim nogometnim utakmicama hrvatske reprezentacije. Sportsko vrijeme bit će posvećeno i brojnim drugim sportovima poput plivanja, skijanja, gimnastike, odbojke i drugih.

Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3)

Ususret jeseni Treći program Hrvatske televizije (HRT − HTV 3) krenut će obilježavanjem svojega četvrtog rođendana. Velikim filmskim maratonom, kao i svake godine, filmofili i oni koji to nisu uživat će u poznatim ili manje poznatim naslovima žanrovski različitih igranih filmova. Bit će to početak i nove sezone Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) koji će sadržajima i dalje ostati vjeran svojoj publici. Uz već postojeće i gledateljima prepoznatljive emisije koje su postale najkvalitetnijim dijelovima programa poput emisija Peti dan, Posebni dodaci, Na rubu znanosti, Animatik i Treći element, strane i domaće dokumentarce te popularne igrane serije neke od emisija odjenut će novo ruho s tendencijom poboljšanja kvalitete programa.

Kao i dosad Treći program Hrvatske televizije (HRT − HTV 3) za glavni će zadatak imati promicanje kulturnih i umjetničkih sadržaja. Stoga će mnoge nove emisije biti usmjerene upravo tim ciljevima. Svi koji ga prate znaju da na tomu programu nikad nije nedostajalo književnosti, glazbe, kulture i povijesti, a tako će i ostati u nešto novijemu izdanju.

Emisija Knjiga ili život u proširenome će obliku ponedjeljkom donositi vijesti, recenzije, književna i slična događanja, intervjue autora te ostale zanimljivosti umjetnika od pera. Utorkom će večernjim satima vladati klasična glazba, srijedom emisija o arhitekturi i dizajnu, petkom kulturološka emisija unutar koje će svoje mjesto pronaći filmovi o hrvatskoj kulturnoj baštini. Nedjelja će i dalje ostati rezervirana za ljubitelje povijesti čiji će gosti i voditelji braniti povijesne teorije i činjenice gledajući ih iz različitih kutova.

Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u ukupnosti je cilj rasti u svim smjerovima u kojima neće izostati dijaloga te poticanja filozofije življenja i problematiziranja aktualnih tema. Uz velikane hrvatske kulturne, umjetničke, znanstvene i povijesne baštine, bit će se važno dotaknuti i suvremenika te svih onih kojima je hrvatska baština svakodnevna duhovna hrana, a uredništvo poručuje: Treći nikoga neće ostaviti gladnoga!

Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4)

I u jesenskoj programskoj shemi Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) nastavlja s konceptom rado gledanoga cjelodnevnog informativnog programa koji je utemeljen na programu uživo. Najdulja informativna emisija u hrvatskome televizijskom eteru Studio 4,  koja svakodnevno traje punih sedam sati i dalje ima za cilj brzo i kvalitetno izvijestiti gledatelje o najbitnijim dnevnim događajima u zemlji i svijetu uz brojne analize s relevantnim gostima u studiju. Opsežan informativni program nastavlja se tijekom cijeloga dana, a broji čak 25 različitih informativnih emisija,od redovitih informativnih emisija Vijesti, Vijesti na engleskome jeziku do Poslovnih vijesti.

Svakim radnim danom na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) emitirat će se tri sata specijaliziranoga regionalnoga programa uživo u emisijama Regionalni dnevnik i Županijska panorama. Emisije su to koje u cijelosti proizvode HRT-ovi regionalni televizijski centri, a koje donose lokalne teme i sadržaje koji zaokupljaju stanovnike diljem Hrvatske.

Ove sezone svoje mjesto na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) imat će i sadržaji proizvedeni u suradnji s međunarodnim  radijskim programom HRT – Glas Hrvatske i Dokumentarnim programom Hrvatske televizije. Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) preuzeo je, naime, ulogu međunarodnoga programa koji prate Hrvati izvan Republike Hrvatske i međunarodna javnost zainteresirana za zbivanja u Republici Hrvatskoj te će se moći neometano emitirati u cijelome svijetu.

Na taj program u jesenskoj programskoj shemi stižu i dokumentarne serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska moj izbor, koje se pokreću u suradnji s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Riječ je o višemedijskome projektu jer će se program usporedno emitirati na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4),  međunarodnome radijskom programu HRT – Glas Hrvatske, mrežnoj stranici Hrvatske radiotelevizije www.hrt.hr te na multimedijskoj usluzi HRTi. Ovo je prvi put da se usporedno radi televizijski, radijski i mrežni proizvod prilagođen za sve tri medijske platforme.

Hrvatska moj izbor polusatna je emisija koja se bavi  osobnim pričama ljudi koji su Hrvatsku izabrali kao mjesto za život, bilo da je riječ o povratnicima, bilo o trećemu ili četvrtome iseljeničkom naraštaju. Otkrivamo Hrvatsku polusatna je emisija o mjestima koja su povezana s iseljavanjem. Okosnica je priče povratak i potencijali tih mjesta. Serija će otkriti  koliko su i na koji način povratnici doprinijeli razvoju mjesta i što se s njima događalo nakon iseljavanja stanovništva.