Škola kuhanja: Juha od bundeve

U sedmoj epizodi kuharica amaterka Monika Smojver pripremila je juhu od bundeve, sjajne sezonske namirnice sve popularnije u suvremenom kulinarstvu. Izvanredan okus i zanimljiva boja, jela od bundeve čine primamljivim oku i nepcu. Moniki je bio cilj zadržati prepoznatljiv i bogat okus bundeve u juhi, koristi jednostavan recept, no zato je dodacima na kraju pripreme upotpunila okus i vizualni dojam.

Osim dodavanja kiselog vrhnja za kremastu teksturu, Monika je pokazala kako dodaci poput preprženih kockica kruha, sjemenki bundeve ili nekoliko kapi bučinog ulja, mogu doprinijeti boljem okusu i izgledu ovog jela. 

JUHA OD BUNDEVE

SASTOJCI
Za 4 osobe
manja bundeva - 1 kom
glavica žutog luka - 1 kom
češanj češnjaka - 1 kom
voda ili povrtni temeljac - 1 lit 
ekstra djevičansko maslinovo ulje - 2 jušne žlice 
malo kiselog vrhnja
sol, papar  

POSTUPAK PRIPREME:
Bundevu očistiti i narezati na kockice. Na ekstra djevičanskom maslinovom ulju kratko pirjati luk, zatim i češnjak. Dodati kockice bundeve i pirjati dok malo ne omekšaju. Podliti vodom ili povrtnim temeljcem te kratko prokuhati. Sve sastojke usitniti ručnim štapnim mikserom. Za bogat okus i kremastu teksturu dodati kiselo vrhnje na kraju.  Gotova juha može se obogatiti dodacima poput poprženih kockica kruha, sjemenki bundeve ili nekoliko kapi bučinog ulja.  

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.