Humanitarna akcija Korak u život

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ove godine podržava i prati humanitarnu akciju Korak u život  za pomoć mladim ljudima koji nakon završetka srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji, a želja im je nastaviti fakultetsko obrazovanje.

Akcija Korak u život  uspješna je i lijepa humanitarna priča koju je 2008. pokrenuo Rotary klub Zagreb Kaptol, a kojom se stipendijama pomaže mladim ljudima koji su unatoč teškim životnim uvjetima pokazali zrelost i hrabrost shvativši da im obrazovanje može donijeti svjetliju budućnost i sretniju životnu svakodnevicu.

Večeras u 20 sati uživo iz Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) i Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)  prenosit će se nastup Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i popularnoga glazbenog sastava Prljavo kazalište, kojima će se pridružiti akademski zbor Ivan Goran Kovačić te Ivana Kindl. Poznati hitovi Prljavoga kazališta izvodit će se u nesvakidašnjim aranžmanima, a sve s jednim ciljem – pomoći u prikupljanju sredstava za stipendiranje mladih ljudi bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

U Hrvatskoj svake godine dvjestotinjak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, a katkad čak i namjerno padaju četvrti razred srednje škole jer strahuju kako dalje. Upravo je stoga Rotary club Zagreb Kaptol pokrenuo jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija – Korak u život.

Sretna sam što sam i ove godine izvršna urednica ovoga hvalevrijednog humanitarnog projekta. U odnosu na prošlih nekoliko godina novost je, ali i izazov, to što se završnica humanitarne akcije Korak u život seli u jedan od najljepših hrvatskih prostora, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Ponovno surađujemo sa Zagrebačkom filharmonijom, s tim da nam se ove godine akciji priključuju i članovi akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić. Kad se tomu još doda šećer na kraju, Prljavo kazalište, mislim da zadovoljstvo gledatelja Drugoga programa Hrvatske televizije i slušatelja Drugoga programa Hrvatskoga radija te svih gostiju u Hrvatskome narodnom kazalištu sigurno neće izostati, ističe izvršna urednica projekta Ljiljana Vinković.Akciju podržavaju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni drugi.

U prošlih osam godina prikupljeno je više od 30 milijuna kuna za 220 studentskih stipendija, a u akciju su uključene i najveće hrvatske tvrtke te brojne poznate osobe iz sporta, glazbe i kulture. Među njima su Slaven Bilić, Ivano Balić, Toni Cetinski, Gordan Kožulj, Iva Šulentić, Ištvan Varga, Daniela Trbović, Aleksandar Stanković, Bojana Gregorić Vejzović, Severina i Nina Badrić.

Koncert se tradicionalno održava u sjećanje na preminuloga maestra Vjekoslava Šuteja, prijatelja akcije od njezinih početaka, a članovi Zagrebačke filharmonije koji su s maestrom imali prigodu raditi posebno su ponosni što su dijelom ove velike humanitarne priče od samoga početka.

Osim kupnjom ulaznica za koncert sredstva se skupljaju i pozivom na humanitarni broj telefona 060 9001 te izravnim uplatama na račun akcije 2360000-1102052855.

Voditelji su Jelena Pajić i Mirko Fodor, izvršna je urednica projekta Ljiljana Vinković, redatelj Tvrtko Grgić, a producent Rajko Pavlović. Autorice priloga su Mirela Micek i Nikolina Gerek.