Slatka kuharica: Žumberačka povitica od roščića

U prvoj epizodi svoju slatku pustolovinu Petra Jelenić započela je u rodnome kraju svojega oca, na predivnome Žumberku. Kolač kojega se sjeća nije isti kao kolač o kojemu priča njezin tata.

Gospođa Marta riješila je dvojbu i pokazala joj kako se spravlja povitica od roščića, tradicionalni kolač s Žumberka. Zatim je Petra pripremila novu inačicu ovoga kolača.POVITICA OD ROŠČIĆA

SASTOJCI
TIJESTO:
nekoliko žlica masti
1 vrećica kvasca
150 g šećera
100 ml ulja
prstohvat soli
2 jaja
150 g kiselog vrhnja
korica 1 limuna
400 ml mlijeka
700 g glatkog brašna
NADJEV:
300 g rogača
mlijeko po potrebi
džem od šljiva po potrebi
šećer po želji

POSTUPAK PRIPREME
TIJESTO:

Pomiješati mast, šećer, kiselo vrhnje, ulje, prstohvat soli, jaja i koricu od limuna. Dodati mlijeko i promiješati. Potom dodavati brašno i kvasac prema potrebi dok ne dobijemo tijesto.Tijesto pustiti da odmori dok pripremamo nadjev.
NADJEV:
Pomiješamo rogač, šećer, mlijeko i džem od šljiva.
ZAVRŠNO:
Tijesto pravokutno razvaljati, nadjev staviti s dvije strane, a u sredini ostaviti prostora. Potom zamotati nadjevene strane jednu prema drugoji u sredini razrezati te tako odvojiti dvije povitice. Povitice staviti u namašteni kalup i peći 45 min na 180 C.ROGAČICA ZA MARTU

SASTOJCI
TIJESTO:

450 g glatkog brašna
280 g maslaca
20 g svježeg kvasca
40 ml mlijeka
40 ml slatkog vrhnja
3 žumanjka
100 g šećera
Srž 1 mahune vanilije
NADJEV:
300 g slatkog kondenziranog mlijeka
2 velike žlice rogača u prahu
1 lagano umućeni bjelanjak
150 g šljiva narezanih na kockice
GANACHE OD TAMNE ČOKOLADE I ROGAČA:
250 g čokolade 60% kakaa
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice rakije od rogača

POSTUPAK PRIPREME
TIJESTO:
Kvasac otopiti u mlijeku. Maslac narezati na kockice i staviti u hladnjak da se stisne. Brašno prosijati sa solju pa staviti u multipraktik. Dodati vaniliju i hladan maslac. Pulsirati do teksture krušnih mrvica, dodati žumanjke i kvasac. Par puta pulsirati da se poveže, sipati na stol, oblikovati tijesto, omotati prozirnom folijom i spremiti u hladnjak da se stisne. Razvaljati između dva papira, nanijeti nadjev, posuti sjeckanim šljivama, zarolati u papir pa staviti u lim za pečenje. Peći na 180°C oko 20 minuta. Pečeno pustiti 10 minuta pa odmotati i pustiti da se  ohladi.
NADJEV:
U kondenzirano mlijeko umiješati rogač. Dodati bjelanjak.
GANACHE:
Slatko vrhnje grijati do točke vrenja. Preliti preko čokolade, pustiti 5 minuta da se čokolada otopi, pomiješati do glatko smjese, umiješati rakiju od rogača. Pustiti da ohladi i stisne pa ukrasiti kolačiće.I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju
Slatka kuharica možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.