Škola kuhanja: Gulaš od jelena

Jelo s kojim se rado hvale muškarci, gulaš od jelena, pripremila je mlada kuharica amaterka, Helena Rahle iz Zagreba.

Suho i osjetljivo meso jelena treba učiniti mekim i sočnim, za što je potrebno vlaženje i sušenje mesa tijekom termičke obrade. Helena je pokazala kako to točno napraviti, a osim savjeta za obradu mesa, otkrila je i ostale tajne pripreme ovog ukusnog gulaša, primamljivog okusa i boje.

GULAŠ OD JELENA 

SASTOJCI 
Za 4 osobe:

Jelen meso - 600 g
Luk žuti - 2 veće glavice
Mrkva - 1 srednja
Celer korijen - 200 g
Koncentrat rajčica - 2 jušne žlice
Lovor list - 2-3 lista
Svinjska mast - 2 jušne žlice
Paprika mljevena
Feferon ljuti - 1-2 kom
Crveno vino - 1 dcl
Temeljac - juneći ili povrtni
Sol, papar
Suhe šljive 

POSTUPAK PRIPREME: 
Meso narezati na kockice, posoliti i popapriti. Mrkvu, luk, celer i poriluk očistiti i narezati na sitne kockice. U visokom loncu zagrijati svinjsku mast, popržiti meso sa svih strana te ga dalje lagano pirjati dok se ne osuši. Podliti s vrlo malo temeljca i ponovo posušiti. Ponoviti postupak minimalno 3 do 4 puta. Dodati nasjeckano povrće, posoliti i ponovo pirjati dok se smjesa ponovo ne posuši. Tada dodati koncentrat rajčice i blago zapeći (karamelizirati). Dodati crveno vino, lovor list, podliti s malo mesnog temeljca i kuhati dok meso ne omekša. 
Kad je meso omekšalo dodati nešto slatko (suhe šljive, smokve, džem od malina, med...), te feferone i crvene paprike po ukusu. Kao prilog odlično odgovaraju knedle od kruha.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.