Na HRT-u tradicionalna dodjela nagrada Najljepši školski vrtovi

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u petak 11. studenoga organizira tradicionalno svečano proglašenje najljepših školskih vrtova u Republici Hrvatskoj. Svečanost će biti održana u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić s početkom u 13 sati. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nastao je 1994. godine na poticaj ekološke emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Slušaj kako zemlja diše i urednice Lidije Komes.

U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. 

                                                

Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

Ljepši nego ikad prije! – zaključak je stručnoga povjerenstva nakon obilaska  vrtova diljem Hrvatske koji su se ove godine natjecali za laskavi naslov pobjednika. Djeca i vrtovi mogu rasti zajedno. Dijete koje posije sjeme ili posadi biljku i gleda je kako raste nikad neće iščupati ili pogaziti cvijet. Dijete koje u svojemu školskom povrtnjaku ne truje tlo pesticidima vjerojatno to neće činiti ni poslije u životu. Djevojčica ili dječak koji odrastaju u ljepoti okoliša koji sami stvaraju i čuvaju, čuvat će ga i kad odrastu, ističe voditeljica projekta Lidija Komes te najavljuje brojna iznenađenja za djecu.

Prošlogodišnji dobitnici nagrada

Uz nagrade djecu će razveseliti i dolazak Svetoga Martina jer je toga dana Martinje, a na svojemu će se legendarnom biciklu pojaviti jedan od prvih hrvatskih reportera, začetnik suvremenoga novinarstva i putopisne reportaže, čovjek koji je živio s prirodom i u prirodi, čiji smo stoti rođendan nedavno proslavili, a na kojega su mnogi možda i zaboravili. Riječ je o Franji Martinu Fuisu kojega će utjeloviti virovitički glumac Goran Koši, otkriva Lidija Komes.

Dodaje da je stručno povjerenstvo, koje među ostalim čine agronomi, pedagozi i krajobrazni arhitekti, od proljeća do jeseni ove godine obišlo čak 130 škola koje su ušle u uži izbor za moguću nagradu.

                                                 

Nije lako odabrati komu u toj širokoj cvjetnoj lepezi dodijeliti naslov pobjednika. Samo je ove godine povjerenstvo proputovalo 15 000 kilometara, a u dvadeset godina projekta čak 350 000 kilometara. U ta dva desetljeća susreli su se s 800 000 djece i svaki put nailaze na nevjerojatnu upornost i ljubav djece i njihovih nastavnika koju iskazuju uređujući svoje cvjetnjake, parkove i povrtnjake. Inače, u svakoj školi  pregledamo  s djecom i učiteljima  svaki djelić vrta i odmah  na terenu  naši im stručnjaci daju  savjete kako ga dalje uređivati, kažu im što su učinili odlično, a što bi mogli ispraviti. Najljepše je što se nitko od njih ne uvrijedi već postajemo suradnici i prijatelji, pa se još  više trude oko uređenja vrtova. U takvim školama djeca veselo trče pored vas i pozdravljaju vas ponosni i sretni jer imaju što pokazati, opisuje Lidija Komes.

Neki su vrtovi postali prave turističke senzacije, poput povijesnoga dubrovačkog vrta u Orašcu, submediteranskoga vrta područne škole u Vrsinama iznad trogirske Marine te raskošnih cvjetnjaka i povrtnjaka Srednje škole Matije Antuna Reljkovića u Slavonskome Brodu. Jedinstven je i botanički školski vrt Ostrog u Kaštel-Lukšiću u koji su prve sjemenke i sadnice posađene još prije četrdeset godina. Ovim smo projektom željeli potaknuti škole diljem Hrvatske da njeguju školske vrtove, da čuvaju u njima ljepotu svoje prirode – svoje Istre, Dalmacije, Slavonije, Like, Hrvatskoga zagorja, kaže Lidija Komes i poručuje: Dođite nam na svečanost, podijelite veselje i radost nagrađene djece, uživajte u njihovim duhovitim i veselim nastupima te u nastupu Tamburaškoga orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda!

Svi koji neće moći prisustvovati svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji 11. studenoga imat će mogućnost iste večeri pratiti emisiju Branimira Bilića Hrvatska za pet koja će ugostiti mlade vrtlare i njihove učitelje.Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima.

Ove je godine u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskome parlamentu Marijane Petir i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Belgiji u Bruxellesu održana izložba Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u jednoj od najpoznatijih škola s 2000 učenika iz svih država članica Europske unije.