Branka Slavica o predstojećim američkim predsjedničkim izborima i dopisničkim danima u Washingtonu

U utorak 8. studenoga svjetska pozornost bit će usmjerena na izbore za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država  (SAD) koje će za Hrvatsku radioteleviziju, uz kolegu Tihomira Vinkovića s Hrvatskoga radija (HRT – HR), pratiti dugogodišnja novinarka i urednica te dopisnica Hrvatske televizije (HRT – HTV) iz SAD-a Branka Slavica.

Zbog iščekivanja ishoda napete utrke između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskoga kandidata Donalda Trumpa bit će to besana noć za Amerikance, ali i ostatak svijeta, ističe Branka Slavica. Odmah na početku s pojavom Donalda Trumpa i Bernieja Sandersa bilo je jasno da kampanja neće biti dosadna. Nitko prije 18 mjeseci nije očekivao da će njujorški biznismen postati predsjedničkim kandidatom republikanaca i da će 75-godišnji liberalni senator iz Vermonta postati takva politička zvijezda demokrata, osobito među mladima. Washington je u svojevrsnoj napetosti, a silina je emocija, strahova i podjela koje su isplivale na površinu tijekom kampanje bila neočekivana, pojašnjava Branka Slavica.

Za američke birače primjećuje da su jako angažirani i da prate sve što se događa, ponajviše na mreži, no uglavnom vjeruju izvorima koji idu u prilog njihovim političkim uvjerenjima.

Mnogo je tjeskobe, straha od onoga što donosi budućnost i osjećaja da je presudno da pobijedi njihov kandidat. Organizacijski, stranački skupovi, konvencije i debate – svi politički događaji imaju tijekom cijele kampanje dozu zabave i spektakla, ističe HRT-ova dopisnica kojoj su ovo treći američki izbori. Uspoređujući ih kaže: Mislim da se ništa ne može usporediti s 2008. i pojavom tadašnjega predsjedničkog kandidata Baracka Obame. To je bilo vrijeme zanosa i političkoga romantizma. Čak i oni koji nisu glasovali za njega, bili su ispunjeni ponosom zbog prvoga predsjednika crnca i osjećaja da se događa nešto veliko. Godine je 2012. bila redovita izborna godina s dvama ozbiljnim političarima u utrci: Barackom Obamom i Mittom Romneyjem. U 2016. nema pozitivnoga uzbuđenja čak ni zbog činjenice da bi Hillary Clinton mogla postati prva predsjednica. Donald Trump definitivno je ukrao ove izbore, medijska je opsesija, ističe Branka Slavica.

    

U izbornoj će noći za gotovo sve informativne emisije Hrvatske televizije (HRT – HTV) i Hrvatskoga radija (HRT – HR) Branka Slavica izvješćivati iz stožera Hillary Clinton, a kolega Tihomir Vinković javljat će se iz stožera Donalda Trumpa.

Sve važno što se za Republiku Hrvatsku događalo u Washingtonu i sve važne događaje u SAD-u posljednjih jedanaest godina Branka Slavica prati za Hrvatsku radioteleviziju. Voli politiku i kaže da je i dalje raduje svaki odlazak na susrete s novinarima ili konferencije za novinare u Bijeloj kući, a neki će joj događaji uvijek ostati u sjećanju.

Vjerojatno su među događajima koje neću zaboraviti intervju s predsjednikom Bushem ili putovanje u organizaciji Bijele kuće s američkim novinarima koji prate predsjednika Obamu. Ipak, najdraži mi je teren, bez obzira na to je li riječ o snimanju reportaže o ilegalnim imigrantima iz Meksika, potresu na Haitiju, zatvoru Guantanamo Bay ili skupini mladih iz Washingtona koji su pristojno situirani, a hrane se onim što pronađu u spremnicima za smeće trgovačkih centara, kaže Branka Slavica i dodaje: Dopisnički posao je lijep, ali je za one koji mogu mnogo vremena provoditi sami i koji su se spremni spakirati za pola sata i krenuti. Iskustvo je života i rada u drugoj sredini veliko iskustvo, moraš se mijenjati kad odeš iz svojega područja ugodnosti, htio to ili ne htio. Ovdje sam naučila snimati i montirati jer se većina stalno trudi naučiti neku novu vještinu. Američke godine dovele su u moj život i neke divne ljude.

U Republiku Hrvatsku u prosjeku dolazi dvaput godišnje i ti su joj dani dragocjeni. Suvremena je tehnologija mnogo toga promijenila i zato joj je lakše nego prije kontaktirati s obitelji i prijateljima u Hrvatskoj, no ništa se ne može usporediti s dolaskom kući. Na pitanje osjeća li se pomalo Amerikankom i doživljavaju li je tako njezini bližnji, Branka odgovara: Nisam postala Amerikanka, ali me Amerika barem malo promijenila. Bilo bi neobično da nije!

O načinu praćenja izbora za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u programima Hrvatske radiotelevizije možete doznati na poveznici.