Treća sezona putopisne serije Vjetar u kosi

U novoj sezoni Aleksandar Stanković motorom je proputovao tri tisuće kilometara po Istri, otoku Cresu, Sloveniji, Austriji – sve do Njemačke

U petak na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 18 sati započinje emitiranje treće sezone putopisne serije Vjetar u kosi autora Aleksandra Stankovića.

U četirima će pedesetminutnim nastavcima autor upoznati gledatelje sa stanovnicima malih istarskih mjesta i kvarnerskih otoka. Svojim motociklom obišao je Istru i kvarnerske otoke s povremenim izletima u Sloveniju, Austriju te Njemačku. Posjetio je dvije najvažnije motociklističke ceste: Grossglockner Hochalpenstrasse u Austriji, te Berchtesgaden u Njemačkoj. Gledatelji će vidjeti i čuti zanimljive priče s otoka Cresa te priče iz Istre koje uključuju Ćićariju, Rašu, Pazin, Beram, Istarske Toplice, Bale, Rovinj, Limski kanal, otočić Porer i Novigrad.

Na putu dugome tri tisuće kilometara ekipa Vjetra u kosi snimila je zanimljive ljude i pejzaže.  Neskromno mislim da je riječ o najboljoj od triju dosad snimljenih putopisnih serija. Uživao sam vozeći se mopedom APN-4, kakav voze naši poštari, na Grossglockner, najvišu planinu u Austriji. Austriju ćemo prikazati s pomoću zanimljivih krajolika i znamenitosti, a u Hrvatskoj smo otkrili široj javnosti nepoznate ljude, od kojih su me najviše oduševili fenomenalni istarski kozar Aleš Winkler, panker Zoran Todorović Todor iz Pule, bivši beskućnik iz Rijeke koji sad živi u Lubenicama na Cresu Romano Faganel te zaštitni znak Cresa, mudri slikar Mate Solis. Toplo se nadam da će i gledatelji uživati u putopisu kao što smo i mi u njemu uživali dok smo ga snimali, pogotovo u spoju snijegom prekrivenih alpskih vrhunaca i morskih krajolika, kaže autor serije Aleksandar Stanković.U prvome nastavku, prije polaska na put, Aleksandar Stanković upoznaje nas s Dejanom Špoljarom i njegovim akrobacijama na motociklu. Nakon toga kreće prema Austriji i malim mopedom APN-4 vozi se najpoznatijom alpskom cestom na svijetu u podnožje Grossglocknera, najviše austrijske planine. Na tome putu razgovara s motoristima koji u velikome broju svake godine pohode tu planinsku cestu. Slijedi posjet Njemačkoj i bivšemu Hitlerovu ljetnikovcu u Berchtesgadenu, a nakon toga ekipa Hrvatske televizije (HRT – HTV) uputila se u najveću ledenjačku špilju na svijetu blizu mjesta Werfen u Austriji. U prvome će nastavku gledatelji također doznati i što muslimanske turiste iz cijeloga svijeta privlači u austrijski gradić Zell am See. 

Iako Stankovića motori zanimaju cijeloga života, o novoj sezoni putopisne serije kaže: Ovo nije putopis samo o motoristima, namijenjen je svima, ali vjerujem da je i dobra promidžba za one koji žele motorom otkrivati svijetU HRT-ovoj su ekipi Vjetra u kosi novinarka, istraživačica i scenaristica Danijela Stanojević, redatelj Matija Vukšić, snimatelji Davor Petričić, Tomislav Krnić i Miran Krčadinac, tonski snimatelj Mladen Šiklić, montažer Robert Cecelja i autor projekta Aleksandar Stanković.

Novu sezonu putopisnog serijala moći ćete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci dotad pronađite prethodnu sezonu.Vjetar u kosi - petak, HRT1 u 18 sati