Znanstveni krugovi gledateljima na zanimljiv način približavaju znanost

Emisija se prikazuje od 2013., a gledateljima donosi najnovije znanstvene vijesti, podsjeća na obljetnice, objavljivanje važnih djela i prijelomne trenutke u znanosti, a od ove jeseni ima i novoga voditelja.

Emisija Znanstveni krugovi Produkcijskoga odjela Obrazovanje i znanost Hrvatske radiotelevizije (HRT) od ove je jeseni dobila voditeljsko pojačanje. Ivan Dorian Molnar, kojega su gledatelji zapazili po novinarskim pričama i javljanjima uživo u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, jedini je mladić među damama iz ekipe Znanstvenih krugova.

Iznimno sam sretan što sam pozvan da budem voditeljem emisije Znanstveni krugovi, no prave su zvijezde novinarke i urednice emisije, koje svojim zanimljivim i temeljitim prilozima našim gledateljima približavaju različite znanstvene teme , ističe Ivan Dorian Molnar te dodaje kako i sam uživa u novinarskim pričama svojih kolegica.  U svakoj novoj emisiji širim svoja znanja o znanosti, a također pratim i rad hrvatskih znanstvenika , kaže ovaj svestrani novinar kojega, osim znanosti i svakodnevnih reporterskih priča u popularnoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, zanima i sport te ga slušatelji mogu pratiti i u sportskim emisijama na HRT – Radiju Sljeme.


 Ivan Dorian Molnar

Emisija Znanstveni krugovi prikazuje se od 2013., a u zanimljivim prilozima i u okviru jesenske programske sheme nastavlja gledateljima donositi najnovije znanstvene vijesti, podsjeća na obljetnice, na objavljivanje važnih znanstvenih djela, na godine rođenja velikih znanstvenika, prijelomne trenutke u znanosti i još mnogo toga. 

 Za takvu vrstu emisije volim reći da je novinarska. Uz redatelja i voditelja, koji emisiji daju svoj pečat, upravo novinari često vrlo složene znanstvene teme obrade tako da budu zanimljive te da ih i prosječno obrazovani ljudi mogu razumjeti , ističe jedna od urednica emisije Marija Vuković Siriščević posebno hvaleći svoju žensku ekipu: Mirjanu Srhoj, Jozefinu Stipančević, Denisu Šuman Ščurić, Anu Macan, Sunčicu Furdek i Petru Marotti.

Nije lako svaki tjedan pronaći jednu ili dvije zanimljive priče i uobličiti ih u svojevrstan znanstveni esej sa zanimljivom prikladnom slikom, ali nas to i dalje veseli , mišljenja je urednica Eleonora Korošić Knez.

Emisija Znanstveni krugovi sljedbenik je duge tradicije mozaičnih emisija o znanosti na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV). Takve se emisije emitiraju još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Zapažena je bila emisija Znanost i mi koju je dugo uređivao Stanislav Govedić, osnivač Znanstvene redakcije u okviru  tadašnjega Obrazovnog programa. Nastavlja se emisijom Trenutak spoznaje koja se uživo emitirala punih 17 godina, a vodila ju je i uređivala Marija Vuković Siriščević. Veliki je odjek imala i Znanstvena petica koju su uređivale Renata Labaš, Maja Vađić i Eleonora Korošić Knez.

Emisija Znanstveni krugovi na rasporedu je svakoga petka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 15.25, reprizno je emitiranje subotom na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u 10.20, a emisija se može pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.

U sljedećoj će emisiji, u petak 11. studenoga, biti riječi o uglednome hrvatskom fizičaru Vatroslavu Lopašiću, o razvoju i oblikovanju pojma narodne umjetnosti i njezinu uklapanju u građansku kulturu. Gledatelji će saznati kako je nastao električni romobil te tko ga je zamislio i izradio. Zanimljivo će biti vidjeti kako ruđerovci razvijaju metodu za otkrivanje nepoznatih virusa te sve o novoj metodi za otkrivanje mikotoksina koja je znatno jeftinija od dosadašnjih.

Emisiju Znanstveni krugovi vizualno je osmislio redatelj Tvrtko Rašpolić, kojega je u drugoj sezoni emitiranja naslijedila Neda Radić. Urednice su Marija Vuković Siriščević i Eleonora Korošić Knez, glazbeni urednik Emilio Kutleša, a voditelj Ivan Dorian Molnar.