Dokumentarni filmovi u povodu obljetnice pada Vukovara

Potresan i intiman dokumentarni film Sve je bio dobar san prvi put će biti prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji


Ususret obilježavanju dana vukovarske tragedije Hrvatska radiotelevizija (HRT) emitirat će dokumentarne filmove posvećene Gradu Heroju.

Prvi među njima je potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića. Film će prvi put biti prikazan na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u petak 18. studenoga s početkom u 20:10. Film proučava događaje iz vremena početka Domovinskoga rata, prati dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Republiku Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane Vukovara i mučeničku smrt na Ovčari, a sve iz vizure njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za podacima kako bi došla do posmrtnih ostataka svojega sina.Priču o mladome Francuzu Jean-Michelu Nicolieru ispričao mi je Antun Ivanković koji je sa mnom pokrenuo cijeli projekt. On je radio na tome da Jeana vrati u registar branitelja nakon što je uvidio da ga tamo nije bilo dvadeset godina. Fascinantno mi je kako se njegova majka Lyliane Fournier nosi sa svime što je prošla u životu. Kao glavna junakinja filma koja traga za istinom i sinovim tijelom gospođa Fournier nije skrivala suze i ponos. Naprotiv, ona je bez frustracije došla živjeti u Republiku Hrvatsku i od nje smo mogli naučiti kako se voli domovina. Bilo mi je važno pokazati jednu drukčiju istinu o Domovinskome ratu. Film će pokazati kakve je ideale imao njezin sin kad je došao braniti Hrvatsku i stao u obranu slabijih te kakav je bio njegov san o novoj i uređenoj Europi. Važno je da Jeanova žrtva ne bude zaboravljena, ističe redatelj Branko Ištvančić.

Film Sve je bio dobar san izazvao je veliko zanimanje javnosti i prikazan je pred brojnom publikom u kinima diljem Republike Hrvatske, a nagrađen je i priznat na mnogim festivalima. Na 7. festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. u Rijeci dobio je tri nagrade, Grand Prix za najbolji film Festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu.

Film je bio među deset finalista za URTI Grand Prix for Author's Documentary, uglednu nagradu struke u Francuskoj, a u Grčkoj je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Beyond the Borders. Film je nedavno uvršten u izbor jednoga od najvećih festivala za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu u program Docs for Sale.

Redatelj je Branko Ištvančić, scenaristi su Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko, snimatelji Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić i Joakim Erdelji, montažeri Silvije Magdić i Branko Ištvančić, dizajner zvuka Pere Ištvančić, skladatelj glazbe Dalibor Grubačević, producenti Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić, a za produkciju su odgovorni Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i udruga Artizana. Koproducent je Hrvatska radiotelevizija.

Na dan vukovarske tragedije na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 18 sati bit će prikazan i dokumentarni film Vukovarski junak Blago Zadro. Prvi hrvatski general Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine. Toga je dana u rodnome Ledincu u Hercegovini dan sjećanja na legendarnoga vukovarskog zapovjednika.Od svoje desete godine Blago Zadro živio je u Vukovaru, odnosno Borovu naselju, gdje je i poginuo 16. listopada 1991. godine predvodeći suborce u obrani kućnoga praga. Malo je junaka Domovinskoga rata koji su tako visoko na Oltaru Domovine, a opet tako malo o njima znamo. Uz Blagu Zadru u obrani Vukovara i Hrvatske borila su se i dvojica njegovih sinova. Stariji Robert kao dobrovoljac je 1992. godine otišao u Hercegovinu te poginuo na Kupresu, ni 50 kilometara zračne linije od rodne kuće svojega oca.

Film autora Darka Dovranića priča je o obitelji Blage Zadre. Uz suprugu Katicu i majku Milu u filmu govore sin Tomislav te braća Pavo i Stanko. Iskorišteni su arhivski VHS materijali iz obiteljske zbirke i zbirke Tomislava Merčepa te Hrvatske radiotelevizije. O Blagi kao zapovjedniku govore njegovi suborci s Trpinjske ceste. Snimatelj je Branko Cahun.

Istoga dana, u petak 18. studenoga, na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u 20 sati na rasporedu je četvrti nastavak dokumentarne serije Heroji Vukovara – Sajmište: HOS u Vukovaru.

Bez priče o HOS-u nemoguće je ispričati priču o Sajmištu i Vukovaru. Branitelji HOS-a spadaju u najveće heroje Vukovara i Domovinskoga rata. Bilo kakva rečenica o njima ili epitet neće dovoljno opisati njihovu hrabrost i koliko su dali Vukovaru i Hrvatskoj.

Junaci su ove epizode Zvonko Ćurković, Igor Široki, Damir Markuš Kutina, Davor Purulić, Željko Soldo, Nikica Burić Samoborac, Stjepan Antolić, Viktorin Jurić Paša, Tihomir Iveta Piđo, Jure Mijatović, Zdravko Bezuh, Ivan Krajinović, Jadranko Anić-Antić, Ivan Brdar, Rudolf Vuković Senzen i Mladen Amstrong Grof. Scenaristi su Eduard i Dominik Galić.
Dokumentarne filmove posvećene Gradu Heroju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Istodobno, u videoteci usluge pronađite i dokumentarne filmove pod kategorijom Domovinski rat.
Također, posjetite i našu posebnu stranicu Dani ponosa.