'Profesija: glazbenik' na usluzi HRTi

Želite upoznati živote glazbenika?! Saznati iskustva iz prve ruke?! Ovo je serijal za vas!

Na usluzi HRTi prikazujemo specifičnosti glazbeničkog poziva i razmišljanja renomiranih hrvatskih glazbenika i producenata. Edukativno i zanimljivo uz zabavan voditeljski dvojac!Dokumentarni serijal Profesija: glazbenik nastao je u produkciji Hrvatske glazbene unije. Serijal ima deset epizoda u trajanju od po trideset minuta, a u njima gledatelji mogu upoznati život glazbenika i njihova iskustva iz prve ruke. Svaka emisija vodi nas kroz svijet glazbenih profesionalaca i obrađuje jedan važan aspekt njihovog rada i života, od početaka i prepoznavanja talenta preko glazbene edukacije, prvih snimanja i nastupa do potpisivanja ugovora i zaštite svojih prava. Serijal prikazuje specifičnosti glazbeničkog poziva i razmišljanja renomiranih hrvatskih glazbenika i producenata s naglaskom na edukativni i zabavni aspekt, kako bi se svim mladim glazbenicima približila struka kojom se odluče baviti.

Scenarij za serijal, dokumentarnih i glumljenih dijelova, izradili su glazbenici, pedagozi i poduzetnici iz područja glazbene industrije: Olja Dešić, Sandra Polić Živković i Branimir Živković, ujedno i redatelji serijala. Oni su se uz suradnju s predsjedništvom Hrvatske glazbene unije Paolom Sfecijem, Nikšom Bratošem, Mirelom Priselac Remi i Nevenom Frangešom te operativnom podrškom Andrejem Babićem potrudili obuhvatiti što više detalja glazbeničke profesije. Montažu su izradili Branimir Živković i Sandra Polić Živković, koja je uz voditeljski dvojac pripremila razgovore sa sudionicima i gostima serijala. Špicu serijala, napravio je video producent Branimir Živković, koji je izradio i sve video animacije te grafički opremio serijal. Autor glazbe i aranžmana špice je Olja Dešić.

          

Snimanje dokumentarnog serijala počelo je u Rijeci 18. studenog 2013. godine, a zadnja špica snimljena je 8. ožujka 2016. godine u Zagrebu. Nikša Bratoš, skladatelj i producent, bio je prvi sugovornik koji je u opsežnom intervjuu iznio svoje stavove na teme talent, edukacija, karijera glazbenika.

Tijekom trogodišnjeg rada na serijalu snimljeni su intervjui s čak 102 sugovornika: 80 glazbenika, tekstopisaca, menadžera, organizatora glazbenih manifestacija, tonskih snimatelja, a u igranim scenama sudjelovalo je 22 statista i glumaca. Serijal je sniman u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Puli, Opatiji, Rijeci i okolici na više od dvadeset raznovrsnih lokacija. Snimalo se u glazbenoj školi, na akademiji, festivalima, u tonskom studiju, ateljeu, knjigovodstvenom servisu, sportskoj dvorani, hotelima, ali i u poliklinici, na nogometnom igralištu te crkvi.

Igrani skečevi i glumljeni dijelovi između intervjua daju posebnu čar serijalu, u kojem su se glazbenici našli u ulozi voditelja, pa i glumaca. Simpatični voditeljski dvojac Mirela Priselac Remi i Neven Frangeš na zabavan način vode nas kroz svijet predstavnika svih glazbenih žanrova od klasične, pop rock do etno i jazz glazbe.Sugovornici serijala su neka od najpoznatijih imena hrvatske glazbene scene: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Alan Bjelinski, Zlatan Stipišić Gibonni, Vanna, Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić Hus, Meri Cetinić, Mladen Badovinac, Tonči Huljić, Petar Grašo, Mladen Tarbuk, Neno Belan, Tomo in der Mühlen, Zorica Kondža, Elvis Stanić, Sandro Bastijančić i mnogi drugi.

1. emisija: TALENT
Što je talent? Kako ga prepoznati? Što učiniti kad se prepozna? Koliko je važan talent i je li presudan? Odgovore na ta i mnogo drugih pitanja o talentu saznajte u prvoj emisiji serijala. Gosti su Arsen Dedić, Elvis Stanić, Nikša Bratoš, Igor Vlajnić, Mladen Tarbuk, Alan Bjelinski, Goran Končar, Meri Cetinić, Mladen Badovinac, Vanna, Oliver Dragojević, Matko Basara, Branimir Gazdik, Ivan Pešut, Marko Tolja i Boris Hrepić Hrepa.