Radijski projekt Euranet Plus ugrožen zbog rezova u europskome proračunu

Euranet Plus, projekt u kojemu sudjeluje 18 javnih i privatnih radijskih postaja članica Europske unije, doveden je u pitanje nakon što je Europska komisija odlučila da neće obnoviti ugovor o suradnji.

Naime, u posljednjih osam godina mreža Euranet Plus uz financijsku pomoć iz proračuna EU-a radi na boljemu informiranju građana o europskim politikama i odlukama koje se donose u europskim institucijama, kritički preispitujući njihovu vrijednost i stavljajući ih u odgovarajući kontekst. U projektu od 2014. sudjeluje i Hrvatski radio (HRT – HR), koji je zahvaljujući dodatnomu namjenskom novcu uspio napraviti važan iskorak u ostvarenju specijaliziranih emisija s temom EU-a.

U programu je povećan opseg tema povezanih s EU-om, a brojne su priče obrađene reportažno, odnosno na terenu, a ne samo u studijskim razgovorima, kao što je to običaj u financijski skučenim uvjetima. Slušatelji Hrvatskoga radija imali su priliku čuti i niz reportaža o spornim pitanjima u pregovorima o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, takozvanomu TTIP-u, o traženju odgovora na izbjegličku krizu u različitim članicama EU-a, o budućnosti suradnje Kine i EU-a te brzome ekonomskom oporavku Irske i spornoj ulozi mjera Europske komisije u tom procesu, ističe voditeljica toga projekta Barbara Peranić.

Na Hrvatskome radiju (HRT – HR) upozoravaju i da je u vrijeme kad se u nizu članica primjećuje porast nesnošljivosti i populizma, a europske teme obrađuje površno ili isključivo iz uske nacionalne perspektive, vrijednost paneuropskoga medijskog projekta veća nego ikad. I Udruženje europskih novinara izrazilo je potporu Euranet Plusu i zabrinutost zbog mogućega prestanka rada te pozvalo Europsku komisiju na obnovu ugovora o financiranju.