Etnoforenzičari – dozvola za pušenje od siječnja na Hrvatskoj radioteleviziji

Igrano-dokumentarna serija Etnoforenzičari – dozvola za pušenje od siječnja na Hrvatskoj radioteleviziji

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u siječnju započinje emitiranje pet tridesetominutnih igrano-dokumentarnih emisija pod nazivom Etnoforenzičari – dozvola za pušenje. Riječ je o parodiji popularnih kriminalističkih serija koja se nadovezuje na tri dosad emitirane emisije – Etnoforenzičari – u gradu Dugom Selu, Kak se dela delanec te Piva i igara – a obrađivat će problem običaja i tradicije uživanja duhana uz pomoć dvaju neobičnih agenata. Kao i u dosadašnjim nastavcima, serija prati hrvatsku popularnu i tradicijsku kulturu, a agenti Bedi i Lošo istraživat će ozbiljne teme na nesvakidašnji način.

Redatelj Ivo Kuzmanić i urednik Aleksej Gotthardi – Pavlovsky potpisuju i scenarij, a i glavni su junaci svake epizode.

Aleksej Gotthardi – Pavlovsky ističe da serija promatra uživanje duhana sa zdravstvenoga, gospodarskoga, sociološkoga i kulturnoga gledišta. Riječ je o tradiciji koja u Europi postoji već petstotinjak godina i koja je društveno duboko ukorijenjena.  Smatram da je, unatoč tomu što je snimljena u redovitoj proizvodnji s malim proračunom, ova serija izvanserijski proizvod. Na njoj se radilo oko godinu i pol, s najvećim nadahnućem i zauzetošću svih uključenih u njezinu proizvodnju , ističe Gotthardi – Pavlovsky, koji u seriji utjelovljuje agenta Bedija, a redatelj i scenarist Ivo Kuzmanić agenta Lošu.

Ivo Kuzmanić ističe da su Bedi i Lošo i antijunaci, nespretni i zbunjeni situacijama u kojima se nađu, ali uvjereni da su na visini zadatka. Agent Bedi legalist je zadužen za provjeru odnosa tradicije sa zakonskom regulativom, a agent Lošo zagovornik očuvanja tradicije koji smatra kako zakone treba prilagoditi običajima.  To je igrano-dokumentarni koncept jer su, za razliku od Bedija i Loše, stručnjaci, kao i kazivači koji se pojavljuju u pojedinoj epizodi, stvarne osobe i uloga im je autentična ”, ističe Kuzmanić.

Nakon što su od svoje šefice N dobili dopuštenje za pušenje i počeli istragu, etnoforenzičari otkrivaju da svjetski trend rituala u kojima se duhan rabi zbog duhovnosti i zdravlja postoji i u Hrvatskoj. Gledatelji će doznati i da stroge kazne zbog pušenja u Europi postoje još od 17. stoljeća, no tomu unatoč pušenje je postalo tradicijom. Europski su vlastodršci još prije nekoliko stoljeća shvatili da je duhan pametnije oporezivati nego zabranjivati, no ono što se oporezuje postaje i predmetom krijumčarenja.

Dvojica će se junaka susresti s legalnim proizvođačima duhana, s policijom, koja nastoji suzbiti crno duhansko tržište u Hrvatskoj, te s pravim izvornim hercegovačkim krijumčarima. Agent Lošo upustit će se u eksperiment koji neće završiti uspješno kako je planirano. Osim toga, agenti će se pokušati ubaciti i u visoko društvo, pa će završiti i na natjecanju u pušenju cigara. Istražujući uživanje nargila kod mladih, agent Lošo toliko se predaje zadatku da završava u psihijatrijskoj ustanovi na odvikavanju od pušenja. Na kraju svega šefica N, izbezumljena problemima koje su joj nagomilali u istragama, oduzima etnoforenzičarima dopuštenje za pušenje, no prekasno jer su već sve važne stvari o nezdravoj tradiciji uživanja duhana doznali i predstavili u svojemu izvješću.

Direktor je fotografije Dušan Vugrinec, snimatelji su Zlatko Sokolović i Ivo Kuzmanić, montažerka Davorka Feller, a grafički dizajner Tomislav Zubčić. Autori su glazbe Dina Rizvić i Alan Bjelinski. Tekst interpretira Mario Anduš, a seriju je tonski obradio Siniša Tvorić. Istraživač je sociolog Goran Bukovčan. Producentica je serije Sanja Ivančin.

Serija je proizvedena u okviru Produkcijskoga odjela Kultura Hrvatske radiotelevizije i uredništva emisija pučke i predajne kulture koje ove godine slavi pedesetu obljetnicu postojanja i tijekom toga je razdoblja osvojilo četrdesetak vrijednih međunarodnih nagrada i priznanja.

Pet tridesetominutnih epizoda nove igrano-dokumentarne serije Etnoforenzičaridozvola za pušenje gledatelji Hrvatske radiotelevizije moći će pratiti od 8. siječnja 2017. na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) nedjeljom od 22.15.