Nagrađene emisije Eko zona i Glas potrošača

Vijeće Koordinacije za alternativna goriva Jadransko-jonske regije donijelo je odluku kojom se emisiji Eko zona Hrvatske televizije (HRT – HTV) dojeljuje počasni naziv – znak izvrsnosti Ambasador alternativnih goriva 2016., a emisiji Glas potrošača Hrvatskoga radija (HRT – HR) Priznanje Alternativnih goriva 2016.

Počasni naziv dodjeljuje se promicateljima vrijednosti koje proizlaze iz stvarne i oživotvorene primjene smjernica Europske unije i dekarbonizacije prometnoga sustava, smanjivanja ovisnosti o fosilnim gorivima, povećanju energijske i okolišne učinkovitosti prometnoga i pomorskoga sektora, a na dobrobit poduzetnika i svih dionika u sustavu te potrošača.

Emisija Eko zona ove je godine proslavila deset godina svojega emitiranja. Posvećena je temama o svim oblicima zaštite okoliša – od obnovljivih izvora energije, održivoga gospodarenja otpadom, ekološke poljoprivrede do ekološkoga potrošačkog ponašanja i prijedloga načina kako zdravije živjeti. Eko zona emitira se svake srijede na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 11.10, reprizira se na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) subotom u 9.05, a dostupna je i na multimedijskoj usluzi HRTi.  

HRT-ova radijska emisija Glas potrošača rješava konkretne slučajeve iz područja zaštite potrošača. U emisiji sudjeluju gosti koji uživo iznose problematiku odabrane teme, ali i slušatelji sa svojim pitanjima i komentarima. Emisija tematizira različite probleme iz područja od elektroničke komunikacije, energetike, električne energije, toplinarstva i plina, preko javnih komunalnih usluga, bankarstva, zdravstvenih usluga i prava pacijenata do graditeljstva, turizma i trgovine. Također nastoji izgraditi ekološku svijest potrošača. Nagrađena je emisija koja se bavila problematikom ilegalnih plinskih boca, a koja je nastala kao reakcija na upozorenje udruge Potrošač i Grupacije za ukapljeni plin. Glas potrošača emitira se na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) srijedom u 9.05, a dostupna je i s pomoću multimedijske usluge HRTi.Sandra Leskovar (Foto: Branimir Boban)

Priznanje uredniku emisije Eko zona Mladenu Iličkoviću i urednici emisije Glas potrošača Sandri Leskovar uručeno je jučer, 30. studenoga, u Stubičkim Toplicama u okviru Međunarodnoga foruma i medijskoga festivala o alternativnim gorivima.