Božidar Domagoj Burić imenovan v. d. ravnatelja Programa HRT-a

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Blago Markota imenovao je danas Božidara Domagoja Burića novim vršiteljem dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije nakon što je s te dužnosti razriješen Dražen Miočić. Dosadašnji je vršitelj dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije razriješen na vlastiti zahtjev te će u narednomu razdoblju biti pomoćnikom novoga vršitelja dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije.

Božidar Domagoj Burić dvadeset je godina zaposlenik Hrvatske radiotelevizije. Kao urednik, scenarist, skladatelj i redatelj na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) autorski potpisuje niz televizijskih projekata. Pored zapažene autorske karijere obnašao je brojne visoke dužnosti: direktora programa Hrvatske televizije, odgovornoga urednika Programa za kulturu, znanost i obrazovanje Hrvatske televizije te dugogodišnjega odgovornog urednika Znanstveno-obrazovnoga programa Hrvatske televizije.

Osnovnu i srednju klasičnu gimnaziju završio je u Dubrovniku. Diplomirao je povijest i arheologiju na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je doktorand na smjeru medijevistike. Kao polaznik International Summer School u Oslu završio je sveučilišni program iz područja norveške umjetnosti. Scenarist je, skladatelj, urednik i redatelj dokumentarnih filmova i serija Hrvatske radiotelevizije: Franjevci u Makarskoj, Srednjovjekovna inkvizicija – šibenske vještice i Diplomacija starog Dubrovnika, idejni je pokretač i autor televizijskih znanstveno-obrazovnih emisija Na rubu znanosti, Budućnost Zemlje, Znanstvena petica te Znam, a ne znam.

Autor je, scenarist, redatelj, skladatelj glazbe i urednik znanstveno-popularne serije u pet nastavaka Tajnoviti srednji vijek, koja je prodana na inozemno televizijsko tržište. Autor je, scenarist, redatelj, skladatelj glazbe te urednik igrano-dokumentarne serije u četiri nastavka Ludi rimski carevi, prodane na inozemno televizijsko tržište. Autor je, scenarist, redatelj i skladatelj glazbe i urednik igrano-dokumentarne serije u sedam nastavaka Hrvatski kraljevi, prodane na inozemno televizijsko tržište te prikazane u više od trideset država diljem svijeta, čime je postala najprikazivanijom dokumentarnom serijom Hrvatske radiotelevizije u inozemstvu svih vremena.

Autor je, scenarist, redatelj i skladatelj glazbe te urednik igrano-dokumentarne serije u šest nastavaka Republika te je autor scenarija nove, igrano-dokumentarne serije (dugometražni film i serija od četiri nastavka) pod naslovom Doba uskokâ, odobrenoga Godišnjim planom proizvodnje za 2016. godinu.

Bio je suosnivač i član Odbora za Dječju pjesmu Eurovizije Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) te voditelj projekta hrvatskoga izbora za Dječju pjesmu Eurovizije, čija je pobjednička pjesma prvi i jedini put pobijedila na europskome natjecanju u Kopenhagenu 2003. godine.

Izvrsno govori engleski, koristi se španjolskim, latinskim i starogrčkim jezikom za potrebe temeljne struke profesora povijesti i arheologije. Član je Hrvatskoga društva skladatelja (HDS), aktivan je skladatelj i poliinstrumentalist te izvođač na glazbenim albumima, među kojima su: U prvom licu te Hrvatski kraljevi – soundtrack.

Tijekom obnašanja dužnosti direktora programa Hrvatske televizije (HRT – HTV) kao idejni autor televizijskih programskih reklamnih najava (tzv. foršpana), dobitnik je međunarodne nagrade Festo Zlatna i Srebrna zvijezda za najbolje televizijske i glazbene (eng. jingle) najave.

Božidar Domagoj Burić dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske radiotelevizije za seriju Hrvatski kraljevi. Nikada nije bio član ni jedne političke stranke.