Mozartov Rekvijem prvi put uživo na HRTi

Ugledni bečki orkestar Wiener Concert Verein i Zbor Hrvatske radiotelevizije u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskoga od 20 sati u okviru ciklusa Svijet glazbe te u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb donose pravu glazbenu poslasticu. Njezin najatraktivniji dio, Mozartov Rekvijem, gledatelji prvi put imaju prigodu pratiti uživo s pomoću multimedijske usluge Hrvatske radiotelevizije HRTi.

To je još jedan korak naprijed prema što široj dostupnosti sadržaja koji stvara Radna jedinica Glazba Hrvatske radiotelevizije. Umjetnička glazba neprolazne ljepote i roka trajanja koju izvode ansambli Hrvatske radiotelevizije uglavnom je rezervirana za specijalizirane kulturne programe, Treći program Hrvatskoga radija i Treći program Hrvatske televizije. Plasmanom na digitalnu platformu otvara se mogućnost stjecanja novih poklonika, posebno među mlađom generacijom. Za ulaz u novi medijski prostor odabrali smo, gotovo manifestno, jednu od najpoznatijih skladba klasične glazbe koja je svjetsku slavu u suvremenome svijetu masovnih medija doživjela zahvaljujući Formanovu Amadeusu. Ta je premijera na multimedijskoj usluzi HRTi, pored svega, još jedan doprinos i proslavi 75. godišnjice djelovanja Zbora Hrvatske radiotelevizije u znaku koje protječu trenutačna i prošla koncertna sezona toga ansambla , izjavila je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj.

Orkestru Wiener Concert Verein i Zboru Hrvatske radiotelevizije pridružuju se i  solisti: sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Ivo Gamulin i bas Ivica Čikeš.

Osim Rekvijema kojim koncert završava bit će izvedena i Koračnica za pogreb kraljice Mary i Chancony u g-molu za gudače Henryja Purcella, Cantus in memoriam Benjamin Britten Arva Parta i Glazba za gudače Frane Paraća.

 Iznimno smo sretni što će u ovome istom programu moći uživati i austrijska publika, što će u godini kad obilježavamo 260. godišnjicu rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta u izvedbi njegova glasovitoga Rekvijema, upravo u Beču u kojemu je to remek-djelo nastalo, sudjelovati hrvatski umjetnici, vokalni solisti, maestro Tonči Bilić i  Zbor Hrvatske radiotelevizije , dodala je Ivana Kocelj.

Naime, pet dana nakon zagrebačke izvedbe koncert će biti izveden i u Brahmsovoj dvorani u Musikvereinu u okviru redovitoga pretplatničkog ciklusa Wiener Concert Vereina, ujedno i Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Orkestar Wiener Concert Verein utemeljili su članovi Bečkoga simfonijskog orkestra 1987. godine. Njegov repertoar čine orkestralna djela skladatelja bečke klasike, ali i suvremene glazbe. Orkestar gaji jedinstvenu suradnju sa suvremenim austrijskim skladateljima predstavljajući njihova djela u prestižnim koncertnim ciklusima upravo Musikvereina. Orkestar je održao turneje u Aziji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, a rado je viđen gost na festivalima i koncertnim dvoranama diljem Europe.

Rekvijem je posljednje od mnogobrojnih remek-djela Wolfganga Amadeusa Mozarta. U cijelosti je izvedeno tek godinu dana nakon njegove smrti, a prva su dva stavka izvedena pet dana nakon nje, na posmrtnoj službi njemu u čast. 

Osobit, taman, dramatičan, veličanstveni Mozartov Rekvijem od 20 sati pratite s pomoću multimedijske usluge HRTi.Hrvatska uživo: Gosti Josip Nalis i Tonči Bilić o Mozartovom Rekvijemu